Editorial la Pulsul Geostrategic 236 - Emmanuel Macron - “En Marche!” - la Élysée

Emmanuel Macron -  “En Marche!” - la Élysée
Corneliu PIVARIU

O ascendență fulminantă pe scena politică franceză, acest tânăr de 39 ani, fondatorul și candidatul mișcării En Marche!, înființată abia în 6 aprilie 2016, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța și este desemnat în toate sondajele de opinie ca și câștigător al turului doi (din 7 mai) la mare distanță de clasata pe locului doi, Marine Le Pen - candidata Frontului Național. Emmanul Macron va fi cel mai probabil al optulea Președinte al Franței în cea de-a cincea Republică.

Absolvent al Școlii Naționale de Administrație (ENA) în 2004, a lucrat ca inspector financiar în ministerul francez de finanțe (unde l-a cunoscut pe Jaques Attali - cu care a rămas  în relații foarte bune), apoi o perioadă (2008-2012) în sistemul bancar (Rothschild&Cie -Investiții), unde și-a și realizat averea. În 2012 a fost numit de președintele François Hollande (ambii au absolvit ENA și se cunoșteau din 2006) consilierul său economic și secretar general adjunct la Élysée, pentru ca în 2014 primul ministru Walls să-l numescă ministru al economiei și industriei, de unde a demisionat în august 2016. În noiembrie același an declară ca va candida la președinție din partea mișcării constituite de el, En Marche!, (care - conform declarațiilor recente numără  deja peste 200.000  de membri). Macron se declară de centru și sunt destule voci care îi reproșează că l-a trădat  pe François Hollande atunci când a văzut că acesta nu are șanse la un al doilea mandat.

Emmanuel Macron este un produs al Sistemului (sub această denumire considerăm că se găsește o grupare de interese, în principal economico-financiare, cu obiective diferite de cele ale partidelor politice existente, care aduce laolaltă personalități din cele mai importante domenii ale vieții economice, bancare, sistemul de apărare și securitate, media, alte domenii importante), care a  găsit soluția unui candidat care să poată  coagula opțiunile alegătorilor nemulțumiți din întregul spectru al clasei politice și care să câștige importanta funcție de președinte al Franței.

Platforma lui Marcon are șase elemente principale: menținerea culturii și educației, ca o condiție pentru realizarea coeziunii naționale; modernizarea economiei; crearea de locuri de muncă; întărirea securității; întărirea pricipiiilor și și instituțiilor democratice și apărarea intereselor Franței în exteerior, ca orientare majoră a politicii externe.

Iată câteva elemente mai concrete ale programului candidatului de centru Macron: scăderea cheltuielilor publice cu 60 miliarde  € anual, în următorii cinci ani; scăderea taxei corporatiste de la 33%la 25%, scăderea șomajului de la 10% la 7% și economii de 10 miliarde € în ajutoare de șomaj; creșterea bugetului de apărare la 2% din PIB - conform deciziei NATO; reducerea numărului parlamentarilor cu o treime. În vederea creșterii securității naționale Macron a subliniat importanța dezvoltării sistemului european de apărare prin crearea unei forțe de 5.000  militari pentru apărarea frontierelor Uniunii Europene. Programul  mai prevede un plan de investiții pe cinci ani, de 50 miliarde €, programe în agricultură - pentru încurajarea producătorilor locali, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, dezvoltarea mecanismului de control al investițiilor pentru orientarea lor către sectoarele strategice ale țării. În privința migrației, propune reducerea timpului de acordare a azilului la șase luni, toți cei respinși trebuind să fie deportați, sub escortă, imediat, reducând riscul prezenței străinilor fără acte legale de sejur în Franța.

Emmanuel Macron este un adversar al populiștilor  - după Brexit, și votul din Olanda a calmat spiritele în Europa, susținând apartenența și contribuția Franței la Uniunea Europeană. Fiind agreat de sistemul bancar, Macron se va bucura de susținerea acestuia, dacă va continua politicile promise în acest domeniu.

Cum va guverna Macron după alegerile parlamentare din vara acesui an, când cel mai probabil formațiunea sa nu va reuși să obțină majoritatea în parlament? Cum va reuși să redreseze economia Franței, retrogradată pe  poziția 28 în lume după PIB, cu o datorie publică în creștere continuă din 2006 (64,3% din PIB), ajunsă în 2016 la 96% (2.150 miliarde €)? Sunt numai câteva întrebări la care Emmanuel (fiul lui Dumenzeu în ebraică), va trebui să  găsească nu numai răspunsuri, dar și  să le aplice în practică.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2017-05-05 Imprimare Download sus