Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 234 - Ce va urma după Daesh în Irak și Siria

Ce va urma după Daesh în Irak și Siria
Corneliu PIVARIU

Luptele în zonele Mosul și Raqa continuă, așa cum era de așteptat, în sensul că Daesh (IS) pierde treptat din pozițiile deținute, așa cum s-a întâmplat cu barajul Tabka, de pe lacul Assad în apropiere de Raqa, unde Daesh își stabilise și o bază destul de puternică. La Mosul luptele au început în zona orașului vechi - o zonă densă în locuințe, unde se concentrează elementele militare Daesh, acestea fiind de mare intensitate și cu specificul luptei în localitate, unde pentru fiecare clădire se dau lupte acerbe. Forțele guvernamentale irakiene au recucerit, la mijlocul lunii martie, sediul poliției din Mosul și complexul judecătoriei din același oraș, în condițiile când jihadiștii apără fiecare metru pătrat de teren. Este însă din ce în ce mai evident că Daesh se îndreaptă către un sfârșit pe care nu-l anticipa în urmă cu doi ani - cel puțin - acela în care va deveni o organizație care nu va mai controla un teritoriu important și o perioadă în care va căuta să-și găsească noi baze pentru adepții săi, fără însă ca acestea să fie în orașe sau alte localități importante.

Daesh a pierdut până acum multe mii din luptătorii săi, iar fluxul de noi recruți de care se bucura în 2013-2014 s-a redus substanțial. Adversarii cu care se confruntă organizația dispun de supremație aeriană și o evidentă superioriate în calitatea și cantitatea echipamentelor militare, precum și în personal. Tacticile pe care Daesh le poate pune în aplicare vor putea să mai întârzie finalul dominației sale în Mosul și Raqa, însă în nici un caz să întoarcă situația în favoarea sa. În acest sens pot fi apreciate și recentele acțiuni în zona de sud a Siriei, la Dera’a și zona Ghouta de la periferiile Damascului.

În pofida unor interese divergente, mai ales în Siria, forțele iraniene, ruse, americane, Hezbollah și loialiștii lui Bashar al-Assad continuă să înregistreze succese în acțiunile împotriva Daesh. Într-o situație mai delicată se găsesc facțiunile kurde de diferite orientări, pro-turce, pro-americane, anti-Assad, a căror situație nu o vom analiza aici.

Se remarcă și o creștere a prezenței trupelor americane atât în Irak cât și în Siria. În prezent circa 5.200 de militari americani se găsesc în Irak, iar circa 1.000 în Siria. După ultimele date, în Kuweit sunt așteptați să sosească circa 2.500 miliatri americani, din care aproximativ 1.000 urmează a fi introduși în luptele  pentru eliberarea orașului Raqa, în Siria. Pentagonul mai dispune de circa două săptămâni pentru a prezenta președintelui Trump planul pentru acțiunile militare în Siria. Creșterea implicării militare a SUA în Irak și Siria poate să constituie o îmbunătățire a poziției de negociere a SUA și aliaților săi pentru viitorul Siriei, deși se pare că alianța, al cărui lider este Iranul, va avea câștig de cauză atât în Irak cât și în Siria. Desigur, aceasta încă nu este o certitudine, dar nici o imposibilitate, ca urmare strategii de la Washington, aliații acestora și chiar Israelul, vor trebui să găsească o soluție pentru a preveni această situație sau a-i reduce impactul.

În ceea ce privește Daesh, organizația va trebui să-și revizuiască radical strategia și concepția de acțiune în noile condiții. După ce ai pierdut pozițiile de la Deir el-Zor, Albukamal, precum și baza Tabka menționată mai sus, în Siria, jihadiștii Daesh au apreciat că o rezistență pentru controlul legăturilor între Siria și Irak nu este posibilă și caută o modalitate pentru a-și reorienta forțele făcute astfel disponibile către alte zone din teritoriul sirian, Irak, sau chiar Liban. Destinația Liban este menționată de surse israeliene, ca o ultimă soluție găsită de conducerea Daesh. Se menționează posibilitatea ca Daesh să încerce să obțină poziții sigure la Tripoli - al doilea oraș ca mărine din Liban, cu populație majoritar sunită, în imediata apropiere a frontierei siriano-libaneze și cu tradiții în ceea ce privește prezența și acțiunile Fraților Musulmani. O a doua destinație, conform acelorași surse israeline, ar putea fi orașul Saida, în apropierea căruia se afla tabăra de refugiați palestinieni Ain al-Hilweh (peste 100.000 refugiați, inclusiv circa 10.000 provenind din Siria în ultimii cinci ani), unde Daesh ar dispune deja de unele celule active sau în conservare.

Dacă pentru Tripoli s-ar putea ca Daesh să reușească transferul unor adepți, în Saida situația pare mai puțin propice, nu numai datorită poziției gegrafice dar și a controlului exercitat de armata libaneză și Hezbollah în zonă. Baalbek ar putea fi o țintă predilectă pentru Daesh, după distrugerea Palmirei probabil organizația ar dori să-și treacă și acest vestigiu al istoriei universale în panoplia de “realizări”, însă aici Hezbollah este și mai puternic. De fapt, densitatea populației și numărul refugiaților din Liban sunt elemente care determină ca, printre altele,  țara cedrilor să nu fie un adăpost mult dorit de Daesh.

Atât în Irak, dar mai ales în Siria, urmează să vedem care vor fi evoluțiile din teren. Ezitările Turciei de a interveni, precum și abținerea SUA în mandatele președintelui Obama de a acționa, mai ales după utilizarea armelor chimice de către Bashar al-Assad, sunt încă elemente ce favorizează Iranul și Rusia.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2017-04-05 Imprimare Download sus