Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 233 - Posibile înțelegeri între Al Qaida și Daesh (Statul Islamic)?

Posibile înțelegeri între Al Qaida și Daesh (Statul Islamic)?
Corneliu PIVARIU

Al Qaida și Daesh (IS) s-au separat oficial în urmă cu circa 3 ani, când Daesh a început seria vertiginoasă de cuceriri teritoriale și extindere a influenței sale în Siria și Irak, dar și în alte zone cu ar fi nordul, vestul și centrul Africii, diferite organizații extremiste musulmane din alte țări dorind să se ralieze unei organizații puternice, care părea că are foarte bune perspective de a-și realiza în practică visul creerii califatului mondial. În același timp Al Qaida, după atentatele de la  11 septembrie 2001, a intrat treptat într-o fază de reducere a puterii și influenței, însă  beneficiind de o infrastructură bine pusă la punct în numeroase zone de pe glob și condusă de experimentatul Ayman al-Zawahiri, a continuat să reprezinte o amenințare teroristă importantă și un alt pol de atracție pentru diferite grupări din Orientul Mijlociu și nu numai.

Anul 2016 a fost marcat însă o serie de înfrângeri și pierderi  teritoriale pentru Daesh, iar primul trimestru al anului 2017 aduce o perspectivă destul de sumbră pentru organizație, în condițiile când acțiunile forțelor internaționale concentrate pentru combaterea Daesh se vor desfășura în principal pentru eliminarea extremiștilor Daesh din orașele Mosul și Rakka. În aceste condiții, conform unor specialiști în analiza ceelor două mișcări extremiste, s-ar putea crea condiții favorabile pentru ca acestea să lase deoparte divergențele și, în fața pericolului comun reprezentat de “apostați” să-și unească forțele, Cu siguranță, dacă s-ar uni, cele două organizații ar deveni un inamic mult mai periculos pentru lumea democratică și creștină. Se pare însă că acest fapt este puțin probabil, având în vederenu numai trecutul relațiilor dintre cele două organizații,  dar și unele diferențe ireconciliabile. Astfel, la nivelul conducerii superioare ale celor două organizații există mai mult decât o animozitate, după ce Abu Bakr al-Baghdadi -  autoproclamatul calif al Statului Islamic îl caracterizează pe Ayman al-Zawahiri ca un manipulator lipsit de onestitate, fiind etichetat frecvent ca “deviant” și acuzându-l că a abandonat “moștenirea pură” lăsată de Osama bin Laden (vezi publicațiile Daesh Dabiq și Rummiyah). În răspuns Al-Zawahiri caracterizează luptătorii Daesh ca fiind rebeli radicali (Kharjiți) și mincinoși, refuzând să recunoască titlul de calif lui  al-Baghdadi, descriind Daesh ca “un califat al exploziilor, distrugerilor și stricăciunilor”. Noua revistă lansată de Al Qaida în Siria - Al-Haqiqa, îl prezintă pe al-Baghdadi, în numărul său din 27 februarie, ca fiind cuprins de flăcările iadului.

Între cele două grupări există diferențe ideologice mari, în ceea ce privește interpretarea doctrinei islamice takfir. Daesh consideră că poate declara secte întregi ca fiind apostate, însă Al Qaida crede că această docctrină trebuie utilizată cu mai multă reținere. De asemenea, celee două organizații diferă în ceea ce privește problema nemusulmanilor care trăiesc în țări musulmane. Masacrarea celor dde altă religie a reprezentat o etichetă de bază al Daesh înă de la început, în timp ce Al Qaida consideră că populațiile de altă religie (creștini, hinduși...) care nu greșesc față de musulmani nu trebuiesc atacate, aceast mai ales dintr-un motiv pragmatic - să nu determine un răspuns similar din partea acestor comunități. Daesh rămâne în continuare mult mai sectar comparativ cu Al Qaida și preferă, cel puțin deocamdată, obiective regională, față de cele globale. În timp ce Al Qaida este adepta conceptului maoist al “războaielor lungi”, Daesh privește luptele pe plan local, pentru crearea imediată a califatului, ca o oportunitate de atragere a unor armate străine în Irak și Siria, unde va urma să le distrugă. În acest fel organizația consideră că va deschide larg posibilitatea dezvoltării califatului până când acesta va controla tot  globul.

Determinarea fermă a membrilor fiecărei organizații de a muri pentru o cauză pe care o consideră ca fiind determinată de interpretarea corectă a Islamului, este o altă cauză  pentru care o reconciliere între Daesh și Al Qaida să fie puțin probabilă în actualele condiții. Faptul că Daesh l-a proclamat pe al-Baghdadi lider al tuturor musulmanilor este un alt motiv pentru care cele două organizații nu se pot  concilia, cel puțin în viitorul apropiat. Această situație nu exclude o cooperare punctuală între cele două organizații, mai alesîn zone în care forțele lor nu s-au atacat reciproc. Cooperarea este însă cu totul diferită de  reunificare. Desigur, vor mai putea avea loc trădări de o parte sau cealaltă, individual, sau în grup, mai ales atunci când structurile respective sunt slăbite în urma luptelor purtate, dar aceasta nu înseamnă și contopirea a două ideologii separate. Reconcilierea poate începe în condițiile când cele două organizații vorînceta să se atace public reciproc, șansele de a renunța la pozițiile ce-i separă suntînsă foarte mici.  Notăm în ultimă perioadă acțiuni ale unei filiale Al Qaida în Siria - Hayat Tahrir al-Sham ( Comitetul pentru Eliberarea Levantului) - a treia variantă a reconstrucției Jabhat al-Nusra, reprezenate printr-u atentat cu bombă  sinucigașă la o moschee șiită din Damasc la 12 martie (80 de  morți) și alt atentat, la 15 martie, cu două bombe sinucigașe, totîn Damasc, la clădirea unui tribunal și un restaurant din apropiere (câteva zeci de morți și peste 150 de răniți). Al Qaida se pregătește să ia locul Daesh în Siria, în condițiile când se vorbește tot mai mult  de posibila eliminare a Daesh din Rakka și Mosul.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2017-03-20 Imprimare Download sus