Editorial la Pulsul Geostrategic 230 - Forumul economic mondial Davos 2017

Forumul economic mondial Davos 2017
Corneliu PIVARIU

“Umanitatea are talentul și ingenuitatea să fie mult mai bine.
Nu trebuie să acceptăm o economie care nu funcționează.”

Winnie Byanyima - Director Exxecutiv, Oxfam International

În perioada 17-20 inauarie 2017 s-a desfășurat la Davos, Forumul economic mondial - ediția 47, în acest an sub titlul “Conducerea responsabilă și receptivă”.  Au participat circa 3.000 de personalități din domeniile politic, economic, academic, media și alte domenii, din care circa 1.000 CEO ai unor mari companii, peste 50 de șefi de stat sau guverne (lista participanților se întinde pe 80 de pagini). În pregătirea acestuia au fost publicate mai multe documente, ultimul fiind The Global Risks Report 2017 (Ediția 12). Din acesta remarcăm unele modificări  estimate pentru 2017 comparativ cu 2016, în ceea ce privește ordinea de probabilitate a riscurilor și termenii de impact ai acestora.

Se pare că liderii participanți au căzut de acord asupra necesității de a se căuta și găsi o nouă modalitate pentru o mai bună împărțire a bogăției, sau vor suporta consecințele. În acest sens a fost evidențiată disparitatea extraordinată evidențiată de faptul că opt miliardari dețin aceeași bogăție ca 3,6 miliarde de oameni dintre cei mai săraci din lume. Dacă asupra enunțului general s-a ajuns la un acord, modul cum aceasta ar trebuie să se facă a dus la divizarea opiniilor privind o soluție, care poate fi scurt sintetizată în două variante: să se facă tortul mai mare, sau să se dea altora o felie mai mare?

În acest sens merită subliniată și opinia economistului Nouriel Roubini, care menționa că direcția de evoluție a societății este către o lume multipolară, spunând:  “China nu este liderul global. Este una din puterile în ascensiune din lume. Acum ne îndreptăm către o lume cu mai multe mari puteri. Aceste mari puteri sau vor colabora între ele, sau vor apare mai multe fricțiuni și conflicte în domeniile comercial și monetar, în economie și finanțe.”

China a fost reprezentată de președintele Xi Jinping - primul președinte chinez care participă la forumul Davos, însoțit de cea mai mare delegație chineză care a participat vreodată la acest eveniment. Printre altele, președintele chinez a menționat:  “multe din problemele care afectează lumea de azi nu sunt cauzate de globalizarea economică”, iar directorul Fondului Monetar Internațional Christine Lagard, care a spus: “să întoarcem spatele globalizării, să ne întoarcem cu spatele la ajutarea dezvoltării, este exact abordarea greșită”. De altfel Henry Kissinger a apreciat discursul președintelui chinez, prezentat în deschiderea lucrărilor forumului ca având “o semnificație fundamentală”, adăugând că președintele Xi “a prezentat un concept privind globalizarea și provocările acesteia. A fost o aserțiune a Chinei privind participarea sa la o nouă ordine internațională. Una din problemele cheie a perioadei pe care o trăim este aceea că ordinea internațională cu care eram familiari se dezintegrează și apar noi elemente din Asia și din lumea în dezvoltare”,  a spus fostul secretar de stat al SUA.

În ceea ce privește noul președinte american - Donald Trump, Kissinger a spus că acesta va trebui să stabilească care va fi direcția pe care SUA o vor urma în lume în condițiile când ordinea internațională stabilită după Al Doilea Război Mondial se destramă. “Președintele Trump va trebui să găsească o definire a rolului Americii, care să răspundă îngrijorării exprimate în multe zone ale lumii, că America renunță la rolul său indispensabil de lider și să definească ce și unde America poate conduce, unde trebuie să contribuie în procesul de creare a ordinii internaționale”. De asemenea, vorbind despre parteneriatul transatlantic al SUA cu Europa, Kissinger a subliniat: “Nu cred că este demodat; este vital. Ceea ce trebuie reexaminat este relevanța instituțiilor. Un parteneriat transatlantic trebuie să fie reconstruit, ca un element cheie al politicii americane și europene”.

Posibilitatea unei îmbunătățiri a relațiilor dintre SUA și Rusia a fost vizibilă, iar la Davos s-a simțit că Rusia deja se simte mai puțin izolată decât în urmă cu câțiva ani, discutându-se despre posibile reforme structurale în viitor. Perspectiva relațiilor Washington-Moscova depinde însă de numeroși alți factori.

Dificil de sintetizat cele 400 sesiuni ale programului oficial din acest an la Davos, impresia este că procesul de globalizare va continua, însă ordinea politică liberală din ultimii ani va înregistra schimbări.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2017-02-05 Imprimare Download sus