Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 226 - Un nou război între Israel și Hezbollah?

Un nou război între Israel și Hezbollah?
Corneliu PIVARIU

Războiul civil din Siria a fost și este urmărit cu atenție de către Israel. Desigur, aceasta nu este doar o atenție contemplativă, Israelul acționând, mai ales prin mijloace politico-diplomatice pentru ca sfârșitul acestui conflict să nu reprezinte o nouă amenințare la existența sa. În acest sens conducerea israeliană cultivă legături apropiate cu Rusia, mai ales pentru a preveni pe cât posibil o creștere periculoasă a sprijinului pe care Moscova îl acordă Hezbollah-ului libanez.

Hezbollah are o mare influență în viața politico-socială a Libanului, are o prezență importantă în parlamentul libanez (14 deputați), iar alegerea ca președinte a generalului Michel Aoun, cu care este aliat politic, reprezintă o nouă întărire a poziției sale pe scena libaneză. Hezbollahul este prezent nu numai în sudul Libanului, dar și în zona de sud a Beirutului, valea Bekaa și zona munților Hermel, dispunând de o impresionantă infrastructură proprie, de la activități social-economice (școli, spitale, alte servicii sociale, firme, magazine) la mijloace media (radio, TV, ziare) la rețele de telefonie (inclusiv o dezvoltată rețea de telefonie fixă proprie), precum și componente de informații și militare proprii. Hezbollah, în întregul său, este catalogat ca organizație teroristă de către SUA, Israel, Canada, Franța, Olanda, Consiliul de Cooperare din Golf, Liga Arabă. Nunai componenta militară este considerată teroristă de către Marea Britanie și  Uniunea Europeană.

Principalul aliat extern al Hezbollahului este Iranul, care i-a oferit, încă de la înființare, sprijin financiar, militar, logistic și expertiză. Siria a avut o mare contribuție în acest sens, începutul colaborării militare între Iran-Hezbollah-Siria putând fi considerat ca fiind anul 1982, odată cu înființarea taberei paramilitare din imediata apropiere a izvoarelor râului Barada (la nord-vest de Damasc, în apropierea frontierei cu Libanul).

La începutul greșit denumitei “Primăveri Arabe” Hezbollah a urmărit evoluțiile cu oarecare distanțare, însă începutul războiului civil din Siria și relațiile pe care le are cu clanul Assad, și desigur cele cu Iranul, au determinat Hezbollahul să se implice direct, militar, de partea regimullui Bashar al-Assad. Recunoașterea oficială a acestei implicări a venit abia în 2013 odată cu bătălia de la Qusair (localitate din Siria în apropierea frontierei cu Libanul), unde a jucat un rol determinant în eliminarea opoziției siriene din această zonă. De la această dată și până în prezent, în luptele purtate pe teritoriul sirian, inclusiv în zona orașului Alep, Hezbollahul a pierdut cel puțin 1.000 de luptători și un  număr important de comandanți. Dar în același timp componenta militară a Hezbollah a câștigat o experiență militară deosebită.

După ultimele date publice, în 2016 Hezbollahul dispune de 45.000 luptători, din care 21.000 în serviciu activ. Din aceștia, circa 8.000 sunt dislocați în Siria ( cifră, se pare dublă, față de combatanții organizației în conflictul cu Israelul din 2006). Dotarea cu armament și tehnică militară a cunoscut o îmbunătățire calitativă și creștere substanțială după conflictul cu Israelul din 2006. Bugetul militar al Hezbollahului în 2016 a fost de aproape un miliard de dolari. În general se consideră că Hezbollah dispune de circa 100.000 proiectile reactive nedirijate și rachete cu posibilități de lovire în Israel până la 150 km (rachetele Zelzal-1 de producție iraniană), câteva mii de rachete antitanc de cele mai diverse tipuri (de la cele rusești AT-3 Sagger și versiunea iraniană a acesteia Raad, la MILAN), o puternică componentă de apărare antiaeriană (SA-7,SA-14, SA-18, SA-22 - din Rusia, Stinger - din Afganistan via Iran; Vanguard din China via Siria); aproape 100 de tancuri T-55 și T-72 oferite de Siria; rachete anti-navă C-802 (de producție China via Iran) și P-800 Oniks din Rusia. Iranul a oferit Hezbollah cel puțin patru avioane fără pilot Mohajer-4.

În aceste condiții Israelul consideră Hezbollahul ca una dintre cele mai mari amenințări militare cu care se confruntă. Dacă la sfârșitul războiului civil din Siria Hezbollahul va reuși să-și păstreze capacitatea de luptă, chiar dacă Israelul va rămâne net superior în multe privințe, un nou conflict în sudul Libanului se va solda cu mult mai multe pierderi și va fi mult mai costisitor, comparativ cu cel din 2006, și pentru faptul că Hezbollah va acționa într-un teritoriu în care populația îl va susține.

Credem însă că, cel puțin pe termen mediu, un nou conflict între Hezbollah și Israel în sudul Libanului este puțin posibil. O eventuală declanșare a acestuia se va face după o nouă reașezare a echilibrelor de forțe în Orientul Mijlociu.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2016-12-05 Imprimare Download sus