Interviu exclusiv pentru Pulsul Geostrategic cu dr. Jonathan Eyal

O NOUĂ CONFLAGRAŢIE MONDIALĂ ÎN URMĂTORII 20 DE ANI POATE FI DECLANŞATĂ NUMAI DINTR-O GREŞEALĂ DE CALCUL
Interviu exclusiv pentru Pulsul Geostrategic cu dr. Jonathan Eyal – director internaţional al Royal United Services Institute (RUSI) – Londra

Într-o lume în curs de globalizare, care-şi caută noi echilibre, în care principalii actori globali, dar şi cei mai mici încearcă să se poziţioneze cât mai bine (unii nefiind încă pe deplin conştienţi de evoluţii şi consecinţele lor), când în media se vehiculează scenarii apocaliptice şi preziviunile (multe fără acoperire, dar şi pentru manipulare) abundă, dialogul cu dr. Jonathan Eyal reprezintă o abordare profesionistă de excepţie, ţinând seama de expertiza sa internaţională de peste un sfert de secol în această poziţie, precum şi de cea a prestigioasei instituţii din conducerea căreia face parte.

Pulsul Geostrategic (P.G.): Cum caracterizați situația geopolitică mondială actuală și care sunt principalii factori care ar putea provoca un nou conflict de amploare mondială?

Dr. Jonathan Eyal (Dr.J.E.): Nu ne aflăm într-o situaţie ca în anii 1970 sau în 1980, în care un pericol eminent de război mondial şi în care forţele Occidentului şi Răsăritului erau mai mult sau mai puţin echilibrate, cel puţin pe hârtie din punct de vedere numeric.

Nu există nici un dubiu că S.U.A. rămâne singura putere, cea mai covârşitoare din punct de vedere militar şi economic în lume, şi nu există nici un dubiu că Alianţa Nord-Atlantică constituie cel mai puternic grup de state din lume atât ca alianţă militară cât şi din punct de vedere economic; continuăm să avem avansul pe care l-am avut și înainte. Ceea ce se întâmplă însă, este că două state - China şi Rusia – se coordonează între ele privind posibilitatea inversării ordinii internaţionale. În acest moment, Rusia cel puțin, este decisă să nu accepte status quo-ul teritorial şi politic din Europa aşa cum a fost stabilit la sfârşitul Războiului Rece din 1989.

Din acest punct de vedere situaţia este gravă, este atâta de gravă încât de multe ori se menţionează că există posibilitatea de a separa China de Rusia, dar  există și posibilitatea ca situaţia internă din China - de exemplu - să facă să determine guvernul de la Beijing să ia o atitudine mult mai cooperantă faţă de structurile internaţionale.

P.G.: George Friedman - CEO Stratfor apreciază că și în acest secol va fi o conflagrație militară importantă, mai ales ca urmare a evoluțiilor din China, Rusia, Germania. Care este opinia Dvs?

Dr.J.E.: Nu sunt sigur că sunt de acord cu ceea ce spune dl. Friedman, cred că nici Rusia, nici China nu au nevoie de un conflict direct, cel puţin în următorii 20 de ani pentru că, repet, cele două ţări nu se află într-o poziţie în care să-şi permită o confruntare directă cu S.U.A. şi Alianţa Nord-Atlantică în momentul actual. Totuşi cred că există mai mult un pericol de calcule greşite şi de greşeli care se pot întâmpla, de la care putem ajunge la un conflict, de exemplu nu mai departe al Chinei în zona Pacifică unde flota chineză creşte tot timpul şi în putere şi în acţiunile pe care le desfăşoară; sau o greşeală, un calcul greşit al Moscovei şi o încercare de încă o intervenţie militară în Europa, similară cu cea din Ucraina, care va atrage de data asta o ripostă mult mai puternică din partea Occidentului. Din câte pot să apreciez, nimeni nu poate să ghicească ce va fi până la sfârşitul secolului. Dar cum se văd lucrurile în momentul actual şi evoluţiile lor viitoare, mi se pare că şansa unei conflagraţii majore rămâne limitată. Nu sunt de acord cu obsesiile d-lui Friedman faţă de subiectul Germania, mi se pare că de multe ori ceea ce se întâmplă cu comentatorul american este că nu înţelege exact situaţia din Europa, fiindcă Germania, cu toate problemele sale, rămâne un pol de stabilitate în Europa şi nu un factor care poate să ducă la război.

P.G.: Turcia traversează o situație de mari convulsii politico-sociale. Cum credeți că va evolua situația? Ar fi posibilă o viitoare alianță Moscova-Ankara - Teheran și în ce ar putea consta ea?

Dr.J.E.: Din păcate nu am nimic bun de a spune despre viitorul apropiat sau chiar pe termen mediu. În Turcia, să nu uităm că, la ceea ce asistăm, este un conflict de secole între islam şi modernitate şi toată lumea a crezut că Turcia a trecut de acest conflict, că a triumfat în acest conflict și că un guvern care nu este religios a reuşit să modernizeze ţara.

Mi se pare că acum nu a reuşit, dacă vreţi istoria ultimilor zece ani reprezintă un regres, un regres net al statului, care a ajuns să aibă o structură mult mai apropiată de cea a islamului decât cea a modernităţii.

Cred că vom avea probleme majore cu Turcia, atât din punct de vedere al legăturilor Turciei cu Occidentul cât şi a aportului Turciei în Alianţa Nord- Atlantică.

O alianţă Ankara-Teheran este absolut exclusă din simplu motiv că singura modalitate a Turciei de a avea influenţe în Occident şi în Orientul Mijlociu, este de a adopta punctul de vedere al suniţilor, al musulmanilor suniţi şi nu al musulmanilor şiiţi, deci, din acest punct de vedere, poziţia Ankarei este mult mai apropiată de cea a Arabiei Saudite decât de cea a Iranului.

Cred că vor fi încercări diferite de coordonare cel puţin în problema turcă sau cea kurdă între Iran şi Turcia, dar nu cred că putem vorbi de o alianţă permanentă sau cvasi-permanentă.

Cu Rusia,  există încă de acum anumite puncte de vedere prin care cele două ţări sunt foarte apropiate, amândouă au aceeaşi poziţie faţă de prezenţa trupelor străine în Marea Neagră. Nici Turcia, nici Rusia nu acceptă o prezenţă permanentă a forţelor străine în zonă, lucru care-i convine tare mult Moscovei şi cu care Turcia a fost în alianţă mult timp.

Nu cred, încă odată, că va fi o alianţă permanentă între Turcia şi Rusia şi din simplu motiv că politica Rusiei în Caucaz şi zona Mării Caspice este foarte diferită de interesele de securitate ale Turciei. Încă odată nu văd o alianţă permanentă, dar văd o alianţă de convenienţă, un mariaj de convenienţă pe anumite puncte care interesează amândouă statele.

 

...

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2016-08-05 Imprimare Download sus