Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 210 - Reuşeşte Daesh să-şi creeze o bază şi în Iordania?

Reuşeşte Daesh să-şi creeze o bază şi în Iordania?
Corneliu PIVARIU

Începutul lunii martie 2016 a înregistrat un nou succes al forţelor speciale de securitate iordaniene în anihilarea unei celule a Organizaţiei Statului Islamic (IS) - Daesh în oraşul Irbid, din apropierea frontierei cu Siria. Acţiunea forţelor guvernamentale iordaniene, prima confruntare de aceste fel cu un grup armat al Daesh pe teritoriul Iordaniei de la aderarea Regatului Haşemit la coaliţia internaţională împotriva acestei organizaţii - în septembrie 2014, s-a soldat cu moartea a şapte extremişti care erau dotaţi cu  centuri explozive şi arestarea a altor 13 suspecţi. Forţele de securitate iordaniene au înregistrat moartea unui ofiţer şi rănirea a altor cinci în lupta care s-a dat cu această ocazie.

Conform Departamentului General de Informaţii (GID), cei 7 jihadişti ucişi în Irbid plănuiau să execute atacuri sinucigaşe asupra unor obiective militare şi civile din regat. Oficialii iordanieni au oferit puţine informaţii despre incident, iar media a fost restricţionată în a prezenta date suplimentare. Unul din site-urile iordaniene care a mai fost suspendat de câteva ori în anii trecuţi (7iber.com) a menţionat într-un material publicat la 2 martie 2016, că Daesh a fost activă de mai mulţi ani în campul de refugiaţi palestinieni din Irbid. Comentatorul politic Fahd al-Khitan a menţionat că, cel puţin unul din cei ucişi în schimbul de focuri s-a întors recent din Siria. Iordania are o frontieră de 379 km cu Siria şi 179 km cu Irakul, iar de la declanşarea războiului civil în Siria, conducerea iordaniană a acordat o atenţie deosebită asigurării securităţii la frontiera cu Damascul, prin acţiuni preventive, desfăşurate inclusiv în teritoriul sirian. Analizele experţilor în mişcările islamiste consideră că Iordania este o tară de tranzit spre Siria şi nu ca o destinaţie pentru jihadiştii extremişti. În acest sens, analistul Hussein al-Rawashedh, apreciază că în Iordania există circa 7.000 de salafişti jihadişti, din care 2.000 sunt simpatizanţi ai Daesh, iar cel puţin 1.300 sunt angajaţi ca luptători în Frontul Al Nosra şi Daesh. Al Rawashedh subliniază necesitatea de a se combate dogma promovată de Daesh, care “este mai puternică decât această (Daesh n.n.) organizaţie”, sens în care apreciază necesară o “coaliţie naţională” care să combată ideologia Daesh şi să prevină răspândirea acesteia.

În prezent în Iordania se găsesc circa 1,5 milioane de sirieni, din care 600.000 sunt înregistraţi ca refugiaţi. Numai în ultima perioadă Iordania a reuşit să prevină intrarea în ţară a circa 27.000 de sirieni din motive de securitate. Aceştia creează o presiune socială deosebită asupra statului iordanian, probleme complicate privind asistenţa socială, găsirea unor locuri de muncă, educaţia, adaptarea şi integrarea în societate. La o populaţie totală de circa 9,5 milioane de locuitori, aceasta este o sarcină deosebit de dificilă pentru autorităţile de la Amman.

Pe de altă parte, unii specialişti în analiza acţiunilor organizaţiilor islamiste extremiste în Iordania apreciază că Daesh a reuşit să recruteze tineri iordanieni în grupuri de militanţi; ceea ce este mai periculos, apreciază aceştia, este că mulţi dintre noii adepţi au studii universitare, iar alţii aparţin clasei de mijloc. Pentru combaterea acestora se evidenţiază tot mai mult o apropiere a punctelor de vedere ale oficialilor şi analiştilor, conform cărora combaterea extremismului islamist nu trebuie făcută numai folosind forţa, ci printr-o nouă strategie care să combată ideologia acestora în şcoli, universităţi, moschei, în alte zone ale societăţii, inclusiv în domeniul media. Propaganda on-line a fost şi este pe larg folosită de jihadiştii Daesh pentru convertirea unor iordanieni, exploatând probleme ale acestora cum ar fi şomajul, diferite frustrări, stările de disperare. În acest sens chiar şi regele Abdullah a subliniat importanţa mediei în combaterea ideologiilor extremiste “pentru apărarea generaţiilor prezente şi viitoare”.

În acest context, al combaterii Daesh, cât şi în cadrul mai larg al cooperării americano-iordaniene s-a desfăşurat vizita vicepreşedintelui american Joe Biden la Amman. Acesta s-a întâlnit cu regele Abdullah la 10 martie la palatul Husseinyia, după care s-au deplasat împreună la bază militară de la Zarqa, unde militari americani pregătesc specialişti iordanieni în lupta anti-teroristă. Conform comunicatului casei regale, în afară de combaterea Daesh, a fost abordat şi subiectul “eforturilor pentru realizarea unei păci între palestinieni şi israelieni bazată pe soluţia a două state”.

În cadrul cooperării iordaniano-americane, din 1950 şi până în prezent Iordania a primit circa 15 miliarde de dolari, iar în 2015 a fost semnat un acord pentru acordarea unui ajutor de 1 miliard de dolari anual, pe o perioadă de trei ani. La începutul lunii martie a.c. Iordania a primit 8 elicoptere Black Hawk şi încă 8 sunt în curs de livrare, pentru întărirea supravegherii frontierelor.
 

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2016-03-20 Imprimare Download sus