Supliment la Pulsul Geostrategic 190 - Războiul civil din Libia

Războiul civil din Libia
Ion CALAFETEANU

Situaţia generală
De la schimbarea regimului condus de de Moammer Kadhafi, în 2011, Libia nu a mai cunoscut pacea, iar statul a fost practic pus la dispoziţia celor 1.700 de miliţii apărute ulterior.

La începutul anului 2014, Libia era condusă de Congresul Naţional General (CNG), constituit  în urma procesului electoral din 2012. Ulterior alegerilor din 2012, partidele islamiste au controlat Parlamentul libian, reuşind să marginalizeze majoritatea grupărilor de centru şi liberale, iar la finele anului 2013 acestea au votat pentru impunerea unei versiunii a legii islamice ”Sharia”.

În februarie 2014 a avut loc o aşa-zisă lovitură de stat, condusă de generalul Khalifa Haftar care a cerut dizolvarea CNG şi crearea unui guvern provizoriu care să organizeze noi alegeri. În mai 2014, forţe loiale generalului Haftar au lansat o operaţiune ofensivă terestră şi aeriană amplă, ”Operaţiunea Demnitatea” împotriva grupărilor islamiste din zona Benghazi şi a CNG din Tripoli.

În iunie 2014, CNG a organizat noi alegeri pentru formarea Camerei Reprezentanţilor (CR, cunoscută şi sub denumirea de Camera Deputaţilor). În urma alegerilor, partidele islamiste au fost înfrânte, dar au respins rezultatele alegerilor pe motivul unui procentaj redus de participare al electoratului. Ulterior, cei învinşi în alegeri au refuzat să cedeze puterea, iar în prezent există două entităţi care susţin că reprezintă guvernul legitim, unul la Tripoli, condus de Omar al-Hassi (demis recent de Parlament) şi celălalt în estul ţării, la Tobruk, condus de Abdullah al-Thinni şi fiecare parte se teme că va fi eliminată de cealaltă, dacă va ajunge la putere. Din toamna anului 2014 în Libia există, pe lângă cele două parlamente, două guverne şi două armate.

Deşi alegerile din 25 iunie 2014 nu au înregistrat o participare importantă a electoratului, acestea au dus la crearea unui parlament, care, din păcate, a devenit în scurt timp lipsit de capacitatea de a funcţiona din cauza distanţei la care a fost relocat faţă de capitala Tripoli. În noul Parlament sunt mulţi dintre foştii angajaţi ai statului din timpul regimului Kadhafi, fără a însemna că aceştia l-au susţinut pe fostul lider libian.

Pentru înţelegerea tensiunilor dintre grupările rivale din Libia trebuie avut în vedere că pe teritoriul ţării există islamişti şi neislamişti, sunt prezente forţe ce reprezintă gruparea teroristă Statul Islamic (SI), elemente aliate grupării al-Qaida, Frăţia Musulmană şi de asemenea, islamişti moderaţi, islamişti radicali, dar şi revoluţionari şi contra-revoluţionari, precum şi o dinamică tensionată între beduinii arabi şi cei ne-arabi.
   

Perioada de la începutul anului 2014 şi până în prezent este considerată ca cel de-al doilea război civil din Libia, în curs de desfăşurare (n.a. - după îndepărtarea de la putere a regimului Kadhafi), în care sunt angajate patru organizaţii rivale ce urmăresc să controleze ţara:

- CR, aleasă în iunie 2014, cunoscută drept Guvernul de la Tobruk, recunoscut pe plan internaţional drept Guvernul libian (n.a. – ulterior guvernul a fost dislocat în localitatea Al-Bayda, situată la jumătatea distanţei dintre

Tobruk şi Benghazi, având în apropiere aeroportul internaţional Labraq). Acest guvern are asigurată loialitatea armatei libiene, sub conducerea generalului Khalifa Haftar şi a fost sprijinit prin lovituri aeriene executate de elemente ale aviaţiei militare a Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite (EAU);

- guvernul rival islamist, reprezentat de noul Congres Naţional General din capitala Tripoli, condus de Frăţia Musulmană şi sprijinit de o coaliţie islamistă mai largă, cunoscută sub numele de ”Zorii Libiei” şi având sprijinul Turciei,  şi al statului Qatar;

- Consiliul Shura al Revoluţionarilor din Benghazi, de orientare islamistă şi condus de Ansar al-Sharia din Libia;

- Statul Islamic, filiala libiană.
   

Cele patru organizaţi menţionate sunt sprijinite de coaliţii de grupări armate, iar elemente ale acestora schimbă uneori taberele conform intereselor proprii.

Conflictul intern

În perioada premergătoare alegerilor din 2014 şi ulterior acestora au fost înregistrate o serie de violenţe şi asasinate asupra unor persoane care au activat în domeniul securităţii şi cel juridic, ulterior fiind extinse şi asupra activiştilor ce au reprezentat societatea civilă, îndeosebi în Benghazi.

După ce a reuşit să obţină controlul Aeroportului Internaţional Tripoli, coaliţia ”Zorii Libiei” a dezvoltat ofensiva asupra oraşului Tripoli şi a reuşit ca, în august 2014 să obţină controlul deplin al capitalei libiene, ceea ce a determinat ca noul guvern să fie redislocat la Tobruk.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2015-05-05 Imprimare Download sus