Editorial la Pulsul Geostrategic 172 - Noul scandal de spionaj Germania - SUA. Qui prodest?

Noul scandal de spionaj Germania—SUA. Qui prodest?
Corneliu PIVARIU

Nici nu s-au estompat efectele legate de interceptarea de către SUA a telefonului cancelarului Angela Merkel, că a nouă afacere americană de spionaj în Germania a răbufnit în presă. Este vorba de arestarea unui ofiţer de informaţii german, aparţinând BND (Bundesnachrichtendienst - Serviciul de Informaţii Externe), precum şi de investigaţii privind suspiciunea că un militar aparţinând ministerului apărării, ar fi desfăşurat activităţi în favoarea serviciilor de informaţii americane. “Încă ne este clar cine este în spatele acestei activităţi” a declarat ministrul german al apărării, Ursula von der Leyden, însă o zi mai târziu, autorităţile germane au cerut şefului staţiei CIA în Germania să părăsească ţara. Ministrul Von der Leyden - membru al partidului lui Merkel, a spus că aceste cazuri au “zdruncinat încrederea” (Germaniei n.n) în SUA şi că pentru comunitatea de informaţii trebuie să fie clar că “nu tot ceea ce este posibil este şi politic acceptabil”. Un purtător de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert a confirmat că “reprezentantului serviciilor de informaţii ale SUA din cadrul ambasadei Statelor Unite ale Americii în Germania i s-a cerut să părăsească Germania”, spunând că, cooperarea (între cele două ţări n.n.) necesită “încredere reciprocă şi deschidere”, adăugând “Guvernul Federal este gata pentru acest gen de cooperare şi aşteaptă acelaşi lucru din partea celor mai apropiaţi parteneri”. Sunt însă foarte rare cazurile în care se dispune expulzarea unui ofireţ de informaţii aparţinând unui
 Cu o săptămână înainte, un angajat BND, în vârstă de 31 de ani a fost arestat sub acuzaţia de sustragerea de documente secrete pe care le-a vândut CIA (peste 200 de documente vândute contra 25.000 €, în timpul mai multor întâlniri cu agenţi CIA, desfăşurate în Austria).

Despre al doilea caz de spionaj, alte surse spun că este vorba de un oficial al ministerului german de externe detaşat la ministerul apărării. Cert este că acesta avea acces la informaţii importante care interesau SUA.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel a recunoscut că sunt “mari diferenţe de opinii” între Berlin şi Washington privind modul cum să se găsească un echilibru între nevoile de informaţii de securitate şi respectarea drepturilor civile; în acelaşi timp oficialii germani recunosc faptul că depind în mare măsură în informaţiile oferite de SUA. Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate (NSA) american a declarat, refuzând să comenteze “o pretinsă problemă de informaţii” a declarat că “relaţiile în probleme de informaţii şi securitate cu Germania sunt foarte importante, şi asigură securitatea germanilor şi americanilor. Este esenţial ca această cooperare să continue în toate domeniile şi noi vom continua să fim în contact cu guvernul german pe canalele de comunicaţie corespunzătoare”. CIA şi alte agenţii guvernamentale au refuzat să facă comentarii în cele două cazuri, ceea ce nu este de loc neobişnuit în asemenea situaţii.

Cancelarul Merkel, a declarat, joi 10 iulie, că spionarea aliaţilor este “o risipă de energie”, declaraţie menită, credem noi, să nu accentueze şi mai mult tensiunile între cele două ţări. Cooperarea dintre BND şi NSA se pare că este mult mai dezvoltată decât era anticipat anterior, experţi constituţionali ai Germaniei, audiaţi în parlament au declarat că, potenţial, BND violează constituţia, lucrând cu date oferite de NSA. Mai mult aceştia au declarat că interceptările (de corespondenţă poştală şi telecomunicaţii) efectuate de BND şi NSA sunt inacceptabile. Un cadrul legal bine precizat este  foarte important pentru  serviciile de informaţii.

Până la clarificarea problemelor de constituţionalitate legate de acţiunile celor două servicii şi colaborarea dintre ele, se pare că BND şi ministerul german al apărării au dispus anchete serioase asupra membrilor săi, în speranţa evitării pe viitor a unor cazuri similare.

Iată că, de câteva luni, problemele legate de relaţiile dintre serviciile de informaţii americane şi germane înregistrează accente nedorite între aliaţi importanţi. Acestea nu pot decât să afecteze şi relaţiile politice dintre SUA şi Germania. Este clar că nici SUA şi nici Germania nu au nimic de câştigat din această dispută. Ca de obicei, conform unui vechi proverb românesc “când doi se ceartă al treilea câştigă”, iar al treilea nu poate să fie altcineva decât Federaţia Rusă, unde şi-a găsit refugiul şi Edward Snowden. Dezvăluirile acestuia au obligat serviciile de informaţii americane să-şi ia măsuri speciale de protecţie, inclusiv renunţarea la unele operaţiuni speciale încă din 2013.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2014-07-20 Imprimare Download sus