Supliment la Pulsul Geostrategic 171

Europa la 100 de ani după Sarajevo 100: Oare și-a luat vreodată istoria vacanță?
(De la WWI –Primul Război Mondial - la www. 9/11 sau 11/9?)

Europa în iunie 1914 și în iunie 2014. În secolul scurs între aceste două perioade, au existat două conflagrații și un război rece. Liga Națiunilor, Noaptea de Cristal, Eurosong,  Decalogul de la Helsinki, Coco Chanel, VW, Planul Marshall, Tito, Yuri Gagarin, Saga lui Tolkien, Zidul Berlinului și introducerea monedei Euro. Ideologii, epurări, genocide repetate, cel mai recent dintre  acestea având loc în același timp cu nașterea Uniunii, la Maastricht…  un măcel transmis pe canalele de televiziune  și Orașul Olimpic asediat timp de 1000 de zile  la o distanță de doar o oră de zbor de Bruxelles.

E non so più pregare
E nell'amore non so più sperare
E quell'amore non so più aspettare

Cuvinte emblematice (key)  pentru 1914: Ultranaționalism, comerț înfloritor și lipsă de încredere, asasinate, confruntări iminente, marele război. 100 de ani mai tîrziu, Europa înglobată în proiectul UE, declin demografic și economic, reafirmarea șovinismului...                                                                              

Zbătîndu-se între lumea lui (Gavrilo) PRINCIP și satul global al MONETIZĂRII (instantanee,  a orice lucru și a tuturor)… Există oare în veacul trecut indicii în legatură cu ceea ce ne putem aștepta de la secolul în curs?! Care este foaia noastră de parcurs?! Ne ajută oare, în vreun fel, să cugetăm asupra evenimentului de la Sarajevo din 28 iunie 2014 care, în cele din urmă, a rupt echilibrul fragil existent în La Belle Èpoque, care a declanșat în Vechiul Continent (și în lumea acestuia)  succesiunea de mișcări care au durat aproape un veac înainte de a se sfârși în singura formă unionistă a Europei de azi?

Four men leading one man bound (Patru oameni mânând un om în lanțuri
One man whom the four men hound Un om pe care ceilalți patru îl hăituiesc
One man counted bound and led Un om considerat de ei înlănțuit și dominat
One man whom the four men dread1 Dar și temut de ceilalți patru)

Versurile de mai sus nu cuprind în întregime toate evenimentele. Sunt mai degrabă,  prin natura lor, un modest  memento a ceea ce a fost Europa și spre ceea ce aceasta continuă să tindă în ciuda tuturor așteptărilor și speranțelor noastre, a viziunilor și aspirațiilor, a instituțiilor și mecanismelor existente.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2014-07-05 Imprimare Download sus