Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 165 - Turcia - alegeri locale - Erdogan din nou câştigător

Turcia - alegeri locale - Erdogan din nou câştigător
Corneliu PIVARIU

Alegerile locale din Turcia de duminică, 30 martie 2014, au marcat a opta victorie consecutivă a Partidului Dreptăţii şi Justiţiei (AKP) condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, care a obţinut 46,2% din totalul voturilor, câştigând 51 din totalul celor 81 de provincii, demonstrând astfel sprijinul de care se bucură în întreaga ţară, după 12 ani de când se află la putere. Mai mult, AKP a reuşit să se impună şi în unele zone tradiţional seculare, iar în regiunile câştigate de opoziţie, diferenţele de voturi nu sunt foarte mari.

Pentru observatorii mai puţin avizaţi, rezultatele apar oarecum surprinzătoare, având în vedere evenimentele care au precedat aceste alegeri, încă de la începutul anului 2013. Avem în vedere vizita delegaţiei Partidului Păcii şi Democraţiei (BDP) făcută la 3 ianuarie 2013 liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) Abdullah Ocalan, pentru a marca începutul negocierilor de pace cu guvernul, urmate de asasinarea unor membri importanţa ai PKK la Paris. Au urmat alte acţiuni, care au dus la radicalizarea comunităţilor alevi şi kurde şi determinarea acestora să se manifeste violent. Acestea au fost însoţite de o puternică campanie media menită să-l izoleze şi compromită pe premierul Erdogan cu teme îndeobşte cunoscute ca având priză la alegători (corupţie, moralitate,...). După ce mişcările violente din zona parcului Gezi (piaţa Taksin din Istanbul) au fost înăbuşite, guvernul s-a confruntat cu alte acţiuni provenind din partea elitelor Mişcării Gullen, care a cordat sprijin partidelor de opoziţie.

Astfel, după desfăşurarea acestor alegeri, alături de victoria AKP se pot nota şi următoarele rezultate, care completează tabloul politic actual al Turciei:
Partidul Republican al Poporului (CPH), principalul partid de opoziţie (cel mai vechi partid politic din Turcia, de orientare kemalistă “partid social-democrat modern” - după cum se autocaracterizează), condus de Kemal Kiliçdaroğlu, a reuşit să-şi păstreze conducerea oraşului Izmir, câştigând al treilea mandat pentru primarul în funcţie, cu 49,9% din voturi, faţă de 35,6% ale candidatului AKP (dar cu 5% mai puţin decât la alegerile din 2009) şi a pierdut posturi de primari în patru districte din Izmir. A obţinut, la nivel naţional, aproape 28% din voturi; 

Partidul Mişcării Naţionale (MHP), condus de Devlet Bahçeli, de extremă dreaptă, a reuşit să se păstreze cu o prezenţă bună la nivel naţional, obţinând 15% din voturi (dar mai puţin cu 1% faţă de 2009, când a obţinut 16,1%). A înregistrat însă o pierdere mai mare în Istanbul, unde a primit numai 3,97% din voturi (anterior a avut 5,15%); cel mai mare eşec l-a avut însă în Ankara, unde, faţă de 26% în 2009, acum a obţinut doar 7,75%;
Partidului Păcii şi Democraţiei (BDP), pro-kurd, aliat cu AKP de guvernământ, a depăşit MHP în Istanbul şi a câştigat mai multe primării la nivel naţional comparativ cu acelaşi MHP.

Unul din cele mai importante rezultate ale alegerilor este acela că primul ministru Erdogan apare cu mai multă pregnanţă ca cel mai important candidat la alegerile prezidenţiale din august 2014, după cum a şi declarat în discursul cu care şi-a marcat victoria: “Suntem gata să ne devotăm oricărei misiuni pe care veţi avea încrederea să ne-o acordaţi”, fără a neglija să-şi atenţioneze adversarii că vor plăti pentru minciunile spuse în campania electorală. De asemenea, unele surse apreciază că AKP ar putea eventual folosi succesul din alegerile locale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate (acestea sunt prevăzute pentru mijlocul lunii iunie 2015), în scopul consolidării poziţiei sale.

În condiţiile situaţiei internaţionale actuale din zona extinsă a Mării Negre şi Orientul Mijlociu, stabilitatea reprezentată de rezultatele alegerilor locale din Turcia credem că reprezintă un element pozitiv, care să contribuie la o viitoare evoluţie pozitivă în zonă. Totuşi, nu pot fi complet excluse pericolele reprezentate de apariţia unor fracturi în sistemul politic creat de AKP în frunte cu Erdogan, care ar putea avea un impact major în viitorul politic al Turciei. O eventuală scădere a încrederii în AKP va revigora lupta politică dintre polii religioşi şi seculari ai ţării. Analizând însă posibilii contra candidaţi ai Lui Erdogan la conducerea ţării, cel puţin în viitorul imediat nu apare ca fiind foarte posibilă apariţia unei personalităţi politice care să-l învingă pe actualul premier în lupta pentru fotoliul prezidenţial. Rămâne însă întrebarea dacă, nu cumva, încurajat de acest ultim succes, Erdogan va continua să adopte o poziţie politică rigidă, fără a avea suficientă grijă în a nu agrava disensiunile existente în societatea şi viaţa politică turcă, care totuşi există.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2014-04-05 Imprimare Download sus