Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 155 - Arabia Saudită şi Consiliul de Securitate ONU

Arabia Saudită şi Consiliul de Securitate ONU
Corneliu PIVARIU

La 18 octombrie a.c., la o zi după ce Arabia Saudită a fost aleasă să ocupe un loc de membru nepermanent (pentru doi ani) în Consiliul de Securitate, ministerul saudit de externe a emis o declaraţie oficială de refuz a acestui loc. În document, printre altele, se menţionează: “... Regatul Arabiei Saudite crede că maniera, mecanismele de acţiune şi standardele duble existente în Consiliul de Securitate îl împiedică să-şi îndeplinească sarcinile şi să-şi asume responsabilităţile în ceea ce priveşte prezervarea păcii şi securităţii internaţionale aşa cum este prevăzut, conducând către o continuă disrupţie a păcii şi securităţii, extinderea injustiţiei asupra popoarelor, violarea drepturilor (omului n.n.) şi extinderea conflictelor şi războaielor în lume”.

Mai concret declaraţia subliniază “inabilitatea Consiliului de Securitate de a-şi îndeplini sarcinile şi asuma responsabilităţile” în soluţionarea problemei palestiniene “fără a găsi o soluţie dreaptă şi durabilă timp de 65 de ani”, ceea ce a provocat numeroase ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Este menţionat şi eşecul Consiliului de Securitate “în a face Orientul Mijlociu o zonă fără arme de distrugere în masă”, precum şi neaplicarea sancţiunilor ce se impuneau regimului de la Damasc pentru “uciderea propriului popor inclusiv folosind arme chimice, ceea ce este o dovadă evidentă, irefutabilă a inabilităţii Consiliului de Securitate de a-şi îndeplini sarcinile şi responsabilităţile”.

Departamentul de Stat al SUA a reacţionat cu moderaţie la câteva ore după declaraţia Arabiei Saudite, care “îşi ia propriile decizii”, adăugând că SUA va continua să colaboreze cu regatul saudit “în multe alte probleme”, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, spunând că “Arabia Saudită a fost un important partener în ce priveşte Siria; şi va continua să fie”.
Nu acelaşi lucru l-a făcut ministerul rus de externe, care a criticat decizia saudită “Suntem surprinşi de decizia fără precedent a Arabiei Saudite”... ”argumentele regatului şi critica Consiliului de Securitate ONU în contextul conflictului din Siria sunt deosebit de ciudate”.

Refuzarea locului de membru nepermanent (10 locuri alese pentru o perioadă de doi ani) în Consiliul de Securitate a venit la doar câteva ore după ce Arabia Saudită a obţinut fără nici o contestaţie acest loc (fapt nemaiîntâlnit în ultimii câţiva ani). Aceste locuri sunt în general dorite, deoarece oferă ţării respective posibilitatea de a-şi exprima o poziţie mai puternică în probleme ale păcii şi securităţii internaţionale, cum este cazul Siriei, Iran, Coreea de Nord sau operaţiunile de menţinere a păcii sub stindardul ONU.

Menţionăm că ar fi fost prima oară când Arabia Saudită ar fi ocupat un loc în Consiliul de Securitate ONU şi probabil nu au dorit să fie “la mâna” veto-ului Federaţie Ruse în CS ONU. Pe de altă parte, este foarte posibil ca dinastia saudită să fi dorit să arate Washingtonului că şi ea poate fi o putere regională, nu numai mollahii de la Teheran, posibil deranjată de ultimele evoluţii ale negocierilor SUA-Iran. Nu credem însă că va exista o tensionare serioasă a relaţiilor Washington-Riad şi în nici un caz o deteriorare a acestora. După Israel, Arabia Saudită va rămâne principalul aliat al SUA în Orientul Mijlociu.
Nu este mai puţin adevărat că, de mai multe decenii, ONU şi Consiliul de Securitate şi-au dovedit ineficienţa şi lipsa de adaptabilitate la noile condiţii ale lumii internaţionale de azi, fără a găsi modalităţi de evoluţie, ceea de subliniază şi declaraţia saudită.

Poate din interiorul Consiliului de Securitate, Arabia Saudită ar fi putut face mai mult în a-şi impune unele poziţii politice; pe de altă parte, dacă ne uităm la statele bogate în resurse de petrol, constatăm că acestea nu sunt atât de preocupate să candideze pentru a obţine poziţii în organizaţii internaţionale.

Evoluţiile viitoare ne vor demonstra dacă această decizie saudită va avea sau nu o greutate importantă în negocierile privind situaţia din Orientul Mijlociu; credem însă că aceasta va fi minoră, sunt atât de mult probleme dificil de soluţionat în Orientul Mijlociu....

înapoi Publicat în 2013-11-05 Imprimare sus