Semnal la Pulsul Geostrategic 120 - Cum îşi riscă Germania viitorul

Cum îşi riscă Germania viitorul

În cartea de 326 de pagini a lui Osning Verlag, intitulată “Wege ins Abseits. Wie Deutschland seine Zukunft verspielt” („Cum îşi riscă Germania viitorul”), generalul în rezervă Dieter Farwick, primvicepreşedinte al Fundaţiei World Security Network, acoperă întreaga gamă de evoluţii politice, crize şi conflicte curente şi viitoare în lume, toate dintr-o perspectivă germană. Subiectele sale pornesc de la competiţia dintre super puterile China, India şi Statele Unite, spre viitorul incert al NATO, nesoluţionata criză a Euro, bomba nucleară cu ceas – Iranul, volatila putere nucleară – Pakistan, războiul îndelung din Afganistan, fragila Coree de Nord, „arabeliunea” şi consecinţele sale, declinul Rusiei, conflictul dintre Israel şi Palestina, problemele securităţii energetice, evoluţiile democratice, terorismul islamic internaţional, războiul electronic, puţinele „pământuri rare”, hrana şi apa potabilă, schimbările climatice negative şi islamizarea tăcută a Germaniei. Concluzia sa este una foarte puternică, şi anume că uniunea politică a Europei a fost îngropată la summitul de la Bruxelles, din decembrie 2011.

Toate aceste chestiuni trebuie văzute în contextul lumii noastre globalizate, în care nici o chestiune nu poate fi tratată izolat sau separat de restul. Crizele economice şi financiare începute în 2008 au arătat o reţea internaţională de interdependenţe şi influenţe reciproce.

În acest interviu exclusiv la WSN, Dieter Farwick se concentrează pe acele chestiuni care au un impact major asupra Germaniei.

WSN: Dintr-o perspectivă externă, Germania pare foarte puternică şi competitivă. Germania pare să fie singurul salvator al zonei euro şi al Europei. În cartea Dvs., conturaţi în culori sumbre viitorul Germaniei şi al Europei şi consideraţi că există riscul ca, la final, Germania să devină victimă. Acesta este pesimism sau realism?

Dieter Farwick: Aud această întrebare foarte des. Guvernul german şi majoritatea presei noastre fac ce pot ca să dea publicului german impresia că Germania se află în siguranţă şi nu există provocări majore. Cu o sută de ani în urmă, pasagerii de pe Titanic se simţeau la fel. Titanicul era considerat de nescufundat şi s-a dovedit că nu a fost aşa. În zilele noastre, majoritatea nemţilor cred că Germania este de nescufundat, de asemenea. Guvernul şi cea mai mare parte a presei întăresc această percepţie greşită, dar realismul ne spune o altă poveste. Datele şi cifrele pozitive actuale ascund periculoasa combinaţie de probleme grave pe termen mediu.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2012-04-20 Imprimare Download sus