Comentariu la Pulsul Geostrategic 107 - Conferința Institutului Internațional de Studii Strategice Londra

Conferința Institutului Internațional de Studii Strategice Londra
Autor: Corneliu Pivariu

Conferinţa internaţională anuală a IISS, ediţia a 9-a s-a desfăşurat în organizarea impecabilă pe care institutul este deja obişnuit să o facă, înregistrând aproape 300 de participanţi din peste 50 de ţări. Faţă de conferinţele similare din anul trecut notăm o participare mai restrânsă, cu aproape 25%, fără însă ca numărul de ţări ai căror membri au participat să fie diminuat, diferenţa a fost făcută de o participare semnificativ mai redusă a unor membri din SUA şi Marea Britanie, explicată prin măsurile de austeritate adoptate. O altă diferenţa ar fi aceea că, faţă de anii anteriori, principalul invitat, care a ţinut discursul inaugural, a fost Amre Moussa fost secretar al Ligii Arabe şi candidat la Preşedinţia Egiptului, care deşi este o personalitate cunoscută, credem că nu se poate compara cu statura internaţională a lui Henry

Kissinger sau Zbigniew Brzezinski, ca să menţionăm numai pe ultimii doi invitaţi principali.

Tema sub care s-a desfăşurat conferinţa a fost “Noul peisaj strategic” (New Strategic Landscapes), în şase sesiuni plenare şi zece sesiuni speciale simultane, acestea desfăşurate în două runde. Remarcăm totuşi că, în analiza acestui nou peisaj strategic a existat un accent pus pe evoluţia situaţiei din zona Orientului Mijlociu şi Africa de Nord (MENA).

În prezentarea sa de deschidere, Amre Moussa a făcut o scurtă trecere în revistă a progreselor înregistrate în negocierile de pace din Orientul Mijlociu, începând cu Conferinţa pentru pace de la Madrid din octombrie 1991 şi recunoaşterea principiului “teritorii în schimbul păcii”, subliniind speranţa de dreptate şi prosperitate care a apărut în întreaga lume şi mai ales în Orientul Mijlociu, privind “apariţia unei noi ordini internaţionale ... edificarea unei alte ordini internaţionale, care să conducă către un viitor mai bun. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat.... Standardele duble au stat la baza multor acţiuni politice şi au rămas o metodă preferată a practicilor internaţionale. Ciocnirea civilizaţiilor, cu referire specială la Islam a devenit una din coordonatele politice principale pe plan mondial.” 

Conflicte majore şi probleme ca cel Arabo-Israelian au fost neglijate, naţiunile în curs de dezvoltare au fost neglijate, mai ales în Africa, ceea a determinat ca în aceste zone să prevaleze sentimentele de disperare şi amărăciune.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2011-10-05 Imprimare Download sus