Editorial la Pulsul Geostrategic 107 - Revenirea “ţarului” Putin

Revenirea “ţarului” Putin
Autor: Corneliu PIVARIU


Încă cu puţin timp după încheierea mandatelor sale la conducerea Rusiei, în 2008, se vorbea despre posibila revenire a lui Vladimir Putin la Kremlin, ba chiar înainte de alegerea ca preşedinte a lui Dmitri Medvedev, se vorbea despre o posibilă “rocadă” între cei doi. Iată că aceasta se va produce cel mai probabil în martie anul viitor, nu numai în sensul că Putin va redeveni preşedinte, de data asta pentru un prim mandat de şase ani, care ar putea fi continuat cu un al doilea, care-i poate asigura prezenţa la conducerea Rusiei până în anul 2024 (devenind astfel cel mai longeviv conducător la Kremlin, după Stalin), dar şi cu foarte posibila numire a lui Medvedev, acum în fruntea listei partidului Rusia Unită, ca primministru. De altfel, cei mai numeroşi analişti prezintă victoria partidului Rusia Unită la alegerile parlamentare din 4 decembrie ca fiind foarte probabilă.

Anunţurile candidaturilor respective au fost făcute la congresul partidului Rusia Unită, ţinut pe 24 septembrie, la Moscova. S-a pus astfel capăt tuturor speculaţiilor care se vehiculau nu numai privind candidatul la alegerile prezidenţiale, dar “Putin şi Medvedev au dezminţit zvonurile care circulau despre conflictul care ar fi existat între ei”, aprecia un analist politic important, iar Sergei Naryshkin, şeful administraţiei prezidenţiale, crede că Putin şi Medvedev au încredere completă unul în celălalt, adăugând că în cazul unei victorii (a partidului Rusia Unită) la alegerile din decembrie, noul guvern se va constitui în martie 2012. “Va fi o nouă echipă cu libertatea de a acţiona în termenii Constituţiei”, a conchis acesta.

Reacţiile unor alte formaţiuni politice ruse, pot fi sintetizate astfel: evoluţia politică propusă de Putin şi Medvedev nu înseamnă decât o nouă întârziere a modernizării - Sergei Mitrokhmin - Yabloko; nu puteau găsi altă soluţie - a declarat preşedintele Partidului Comunist - Gennady Zyuganov; “poporul gândeşte la Putin ca un nou Brejnev şi un nou Andropov”- a declarat liderul Partidului Naţional Democrat (ultranaţionalist) - Vladimir Jirinovschi. Din cercuri ale lui Mikhail Prokhorov, al treilea om ca bogăţie în Rusia, fondatorul şi finanţatorul partidului Cauza Dreaptă, partid care ar fi fost înfiinţat cu sprijinul Kremlinului pentru a grupa oameni de afaceri şi intelectuali care nu ar vota cu partidul Rusia Unită, dar ar fi constituit un fel de opoziţie controlată, se apreciază că miliardarul rus este dezamăgit şi ar dori să-şi recupereze cheltuielile făcute cu finanţarea acestui partid. Este de subliniat demisia, la 26 septembrie a ministrului rus de finanţe, Aleksei Kudrin, care a declarat că “Personal nu mă văd într-un nou guvern. Cred că diferenţele de vederi pe care le am nu-mi permit să fiu membru al unui nou guvern”, ca urmare a diferenţelor de opinii în unele probleme (economice, inclusiv cheltuielile pentru apărare), iar preşedintele Medvedev, conform unor surse publice ruse, chiar i-ar fi cerut să demisioneze dacă aceasta îi este poziţia. Kudrin, care a fost şi viceprim-ministru, încă din mai 2000, este apreciat pentru rezultatele bune privind reducerea datoriei externe şi crearea unor fonduri de rezervă din veniturile obţinute prin exportul de petrol şi gaze. Igor Shuvalov, prim vice-primministru se declară însă dispus să lucreze într-un nou guvern şi crede chiar că şi Kudrin va accepta să rămână în echipa lui Putin, chiar dacă nu va mai lucra în noul guvern.

Dintre reacţiile externe, destul de rezervate până la data ediţiei, menţionăm cea a preşedintelui comisiei de politică externă a Bundestagului german, Ruprecht Polenz, care a spus că “se demonstrează că Rusia este departe de o competiţie deschisă, democratică, pentru preşedinţie”, în timp ce guvernul american declară că se aşteaptă la continuarea progreselor în “resetarea” relaţiilor cu Moscova, indiferent cine va fi noul preşedinte al Rusiei, voci neoficiale apreciind însă că revenirea lui Putin va însemna “continuarea relaţiilor, dar nu unele călduroase”.

Credem că în noul mandat Putin va încerca să-şi impună acelaşi regim autoritar, care i-a creat şi menţinut popularitatea, fără a reuşi să obţină rezultate notabile pe plan economic, confruntat cu numeroasele probleme ale societăţii ruse, inclusiv cea demografică, însă treptat îşi va întări poziţia, preluând din prerogativele economice atunci când crede că aceasta îi va fi util. O menţinere a sa la putere până în 2024 este însă greu de anticipat în mod categoric.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2011-10-05 Imprimare Download sus