Editorial la Pulsul Geostrategic nr. 88 - La Nord şi Sud de “Linia Roşie” din Peninsula Corea

La Nord şi Sud de “Linia Roşie” din Peninsula Corea
Autor: Corneliu PIVARIU


La 23 noiembrie 2010 Coreea de Nord şi Coreea de Sud au avut un duel de artilerie în zona de graniţă disputată din Marea Galbenă, denumită Northen Limit Line (NLL). Incidentul a provocat patru morţi în Coreea de Sud (dintre care doi militari) şi distrugerea a circa 100 de case pe insula sud coreeană Yeonpyeongdo. La cele 200 proiectile de artilerie trase de Nord, Sudul a răspuns cu circa 80 de proiectile, dislocarea unor avioane F-16 în apropierea zonei incidentului şi evacuarea celor circa 1300 de locuitori ai insulei.

Preşedintele sud coreean Lee Myung Bak a convocat imediat reuniunea de urgenţă a guvernului, iar la 25 noiembrie ministrul sud-coreean al apărării a demi-
sionat. La 24 noiembrie SUA a anunţat că gruparea navală având în frunte portavionul USS George

Washington, a părăsit portul japonez Yokohama pentru a se deplasa în zona incidentului. Această acţiune, planificată încă după scufundarea de către nord-coreeni a navei sud-coreene ChonAn în martie a.c., a fost amânată ca urmare a opoziţiei chineze privind orice prezenţă militară străină în Marea Galbenă, considerată ca factor de tensionare a situaţiei. Manevrele militare comune SUA Coreea de Sud, desfăşurate în perioada 28 noiembrie 1 decembrie, au dorit să transmită un mesaj atât Nordului dar şi Chinei, în sensul de a controla Coreea de Nord, pentru a putea să dezvolte în condiţii mai bune relaţiile cu SUA.
Şeful Statului Major Interarme SUA, amiralul Mike Mullen a declarat că “ţara care poate influenţa cel mai mult Coreea de Nord este foarte clar că este China”, adăugând că este important ca China să ia o poziţie în această problemă, în timp ce Departamentul de Stat aprecia că “nu credem că Coreea de Nord se pregăteşte pentru o confruntare militară extinsă”.

Linia de demarcaţie terestră între cele două ţări are un traseu clar (şi o lăţime de circa 4 km), fiind păzită de ambele părţi de efective importante (în Sud participă şi militari americani), iar încercările Nordului de a o depăşi s-au oprit în anul 1990 (începând cu 1975 au fost săpate patru tuneluri, ultimul cu un profil de 2 m lăţime şi înălţimea de 2 m, la circa 140 m adâncime, tunelurile permiţând trecerea unor efective de valoare regiment-divizie într-o oră). Ea nu este recunoscută ca linie de frontieră de către Coreea de Nord, iar în privinţa NLL dat fiind particularităţile geografice, aceasta a fost mai dificil de delimitat, ONU şi SUA trasând-o la circa 3 mile de coasta nord coreeană. Nici aceasta nu este recunoscută de regimul de la Phenian.

Unii analişti internaţionali apreciază că acest incident a fost premeditat, menţionând că la 9 august a.c. nordul a mai executat foc de artilerie în apele teritoriale ale sudului, urmate de zboruri ale unor avioane fără pilot în zona insulei Yeonpyeong, ceea ce poate fi interpretat ca o pregătire a acestei ultime acţiuni.

Incidentul are loc în perioada când dictatorul Kim Jong-il pregăteşte succesiunea pentru ce de-al treilea fiu al său Kim Jong-un (sub 30 de ani şi care recent a fost avansat la gradul de general cu patru stele, deşi pregătirea sa militară este considerată precară). Starea de sănătate a lui Kim Jong-il s-a înrăutăţit începând cu 2008 şi există opinii conform cărora conducerea militară nordcoreeană nu mai este la fel de obedientă conducerii politice, considerând că Kim Jong-il nu mai este în măsură să ia decizii politice hotărâtoare.

După primul test nuclear nord-coreean din 2009, sancţiunile asupra regimului de la Phenian s-au înăsprit, ţara care şi aşa era confruntată cu numeroase probleme economice, mai ales în domeniul aprovizionării cu cele necesare traiului zilnic al populaţiei suferind şi mai mult, ca urmare a diminuării substanţiale a ajutoarelor alimentare din sud.

În ceea ce priveşte China, poziţia acesteia se pare că nu se va schimba esenţial, dacă avem în vedere că în vara acestui an un important oficial chinez din aparatul de securitate declara “Coreea de Nord este Germania noastră de Est. Vă amintiţi ce s-a întâmplat când Germania de Est a căzut? A căzut şi Uniunea Sovietică”. Mai adăugăm că în august 2010 tânărul Kim Jong-un a fost primit de întregul Comitet Politic chinez, iar vizita ministrului de externe chinez, Yang Jiechi în Coreea de Sud, prevăzută pentru 25 noiembrie , a fost amânată.

În acest sens credem că un răspuns internaţional coordonat, care să ducă la denuclearizarea Peninsulei Coreene depinde în cea mai mare măsură de angajarea activă şi cooperarea chineză, care însă nu va renunţa la influenţa sa asupra Nordului.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2010-12-05 Imprimare Download sus