Câteva posibile evoluții geopolitice în 2019

Editorial la Pulsul Geostrategic 270 - Câteva posibile evoluții geopolitice în 2019

Câteva posibile evoluții geopolitice în 2019

Corneliu PIVARIU

  Una din caracteristicile majore ale evoluției geopolitice în 2019 este aceea că securitatea ordinii mondiale va fi pusă în pericol în continuare de criza democrației și criza morală a clasei politice,  accentuate de folosirea noilor metode de manipulare și dezinformare.

  Linia politică adoptată de Administrația Trump, cât și confruntarea politică internă din SUA, au provocat și vor continua să provoace și în 2019 dezechilibre în geopolitica mondială și așa confruntată cu numeroase provocări.

   Federația Rusă va căuta să profite în continuare de disensiunile și întârzierile decizionale ale competitorilor săi internaționali pentru a-și îmbunătăți poziția globală (ceea ce în Orientul Mijlociu deja realizează) și va continua această ofensivă în direcția realizării obiectivelor sale strategice. În acest sens, slăbirea Uniunii Europene va fi unul din obiectivele sale principale.

  Uniunea Europeană se confruntă cu numeroase probleme acumulate de-a lungul timpului, cărora birocrația de la Bruxelles nu le-a găsit rezolvarea corespunzătoare. Aplicarea dublei măsuri și punerea intereselor politice partizane înaintea celor generale ale Uniunii sunt doar două dintre deficiențele ce se manifestă în UE. Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor prelungi această situație și nici noua conducere ce va rezulta în urma acestora nu va reuși să găsească modalitățile cele mai bune de abordare a provocărilor geopolitice cărora trebuie să le facă față pentru a deveni actorul global care ar trebui să fie conform potențialului demografic și economic.  Deja se vehiculează posibilitatea unui nou experiment socio-politic, respectiv „Primăvara europeană”, după cum declara la Varșovia Matteo Salvini, vice-prim ministru și ministrul de interne al Italiei, după întâlnirea avută cu Jaroslav Kaczynski, liderul partidului conservator naționalist „Dreptate și Adevăr”   aflat la guvernare. A sosit vremea să înlocuim axa franco-germană cu o axă italo-poloneză” a spus Salvini. Proiectul acestei noi axe urmărește crearea unei acțiuni de solidaritate ideologică urmărind aducerea împreună, alături de liderii polonezi și italieni, a lui Victor Orban, Marine le Pen, extrema dreaptă germană (Alternativa pentru Germania - AfD, în primul rând), olandeză, spaniolă și austriacă. Unele estimări arată că la europarlamentarele din acest an forțele naționaliste europene vor câștiga circa 25%  din locuri.

  La 22 ianuarie 2019, la Aachen, va fi semnat un nou tratat de prietenie franco-german, care va înlocui Tratatul de la Elysee semnat în 1963. Guvernul german a aprobat deja, la 9 ianuarie, semnarea acestuia, adăugând că acesta va urmări realizarea unei Europe puternice, suverane și viabile, noul tratat urmând să conducă la adâncirea integrării economice dintre cele două țări, către o zonă economică franco-germană cu reguli comune. De asemenea, se va menționa acordul pentru întărirea cooperării militare, inclusiv creionarea unei uniuni a apărării europene. Franța va sprijini Germania pentru obținerea unui loc de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

  Iată că UE apare mai mult dezbinată decât unită și chiar eșecul BREXIT-ului (încă posibil) nu va avea mare importanță pentru evoluția viitoare a Uniunii. În acest context, conflictul din Ucraina va continua, chiar dacă alegerile din această țară vor crea eventuale noi oportunități de pace.

  China va căuta în continuare să-și consolideze poziția de mare putere globală, în pofida dificultăților  economice cu care a început să se confrunte. Trecerea la construirea celui de-al doilea  portavion și programul de dotare cu șase asemenea nave până în 2030 sunt doar semnale care confirmă acest obiectiv.

  Nici în 2019  clasa politică mondială, prin liderii săi importanți, nu se va ridica la înălțimea aspirațiilor de pace și prosperitate ale națiunilor lor. Interesele specifice vor fi în continuare pe primul loc care, probabil, ar putea determina, în anii viitori, o nouă ordine mondială.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2019-01-20 Imprimare Download sus