Editorial la Pulsul Geostrategic 267 - Europa între Fundatia pentru o Societate Deschisă - George Soros și Mișcarea lui Steve Bannon

Europa între Fundatia pentru o Societate Deschisă - George Soros și Mișcarea lui Steve Bannon
Corneliu PIVARIU

Fundația (de orientare neo-marxistă) a  miliardarului american George Soros este îndeobște bine cunoscută în Europa, mai ales în Europa Centrală și de Est, ca urmare a impactului pe care l-a avut în această zonă prin organizațiile neguvernamentale (ONG) constituite și finanțate încă din 1984. Se estimează că în ultimii 30 de ani George Soros a cheltuit 32 miliarde de dolari pentru sprijinirea acestor  ONG-uri. Acesta mai este cunoscut și pentru speculațiile bancare cu Lira sterlină din 1992, când a făcut profit 1 miliard de dolari, ceea ce i-a adus și titlul de "omul care a spart Banca Angliei", multe voci din Marea Britanie cerând ca acesta să fie declarat persona non-grata. Poziția și acțiunile lui George Soroș sunt puternic criticate  la nivel guvernamental în Ungaria, Macedonia, Albania, Bulgaria, Croația, Serbia, Polonia și România, în timp ce purtătorul de cuvânt al Fundației Pentru o Societate Deschisă, Laura Silber, a declarat că fundația nu va renunța la angajamentul său: "Societatea civilă joacă un rol important în responsabilizarea guvernelor pentru a face democrațiile mai puternice; suntem mândri să sprijinim organizații care lucrează pentru îmbunătățirea vieții popoarelor".  Foarte frumoase cuvinte și nobile obiective, dar ne reamintim declarațiile miliardarului american care spunea că ceea ce îl interesează este numai profitul, că este pentru desființarea Uniunii Europene și a sprijinit BREXIT-ul, de  asemenea  a finanțat cu circa 500 milioane dolari transportul și migrația ilegală în Europa a circa 6 milioane de musulmani.

Spre deosebire de George Soros (un apropiat, printre alții, față de fostul președinte Obama și Hillary Clinton), organizația non-profit Mișcarea, a fost constituită de Steve Bannon pentru a-și promova influența politică și populismul de dreapta în Europa. Înregistrată la Bruxelles în 9 ianuarie 2017 de Steve Bannon (cunoscut mai ales ca fost strateg al președintelui Donald Trump) și Mischael Modrikamen (liderul Partidului Popular Belgian).  Din actul constitutiv publicat  rezultă că obiectivul organizației este: "promovarea respectului pentru statul de drept, libera inițiativă,  suveranitatea națiunilor, efectivitatea frontierelor naționale, consultarea populară, lupta contra islamului radical, o abordare științifică și nedogmatică a fenomenelor climatice și apărarea statului Israel ca și stat suveran pe teritoriul său istoric". Organizația se vrea o legătură între Mișcarea inițiată de președintele Donald Trump în SUA, cetățenii și mișcările politice active din alte țări care împărtășesc aceleași obiective, inclusiv cei pentru BREXIT. Intenționând să reunească mișcările naționaliste din Europa, Mișcarea urmărește crearea unui super grup populist în Parlamentul european, care să câștige o treime din locuri la alegerile europarlamentare din 2019. Deja organizația dispune de un colectiv de 10 membri la Bruxelles și estimează o creștere până la 50 după europarlamentarele din mai 2019, în caz de succes.

A doua jumătate a anului 2018 a fost marcată de succese importante ale organizației, primul ministru al Ungariei Viktor Orban a avut aprecieri pozitive la adresa Mișcării, Matteo Salvini - viceprim-ministru și secretarul federal al Ligii Nordului - Italia devenind unul din membrii fondatori, s-a mai înscris și Giorgio Meloni - liderul partidului Frattelli d'Italia. Geert Wilders - bine-cunoscutul eurosceptic olandez și președinte al Partidului pentru Libertate, precum și Thierry Baudet - lider al unui al partid olandez de opoziție sunt interesați de cooperarea/înscrierea în organizație. De asemenea, Marine le Pen – Frontul Național din Franța a avut întâlniri succesive cu Steve Bannon, ultima la 10 octombrie, când și-a exprimat din nou interesul față de organizație.  Nu același lucru s-a întâmplat cu Alternativa pentru Germania, Alexander Gauland –copreședinte, respingând Mișcarea ca fiind de concepție americană și criticând proiectele acesteia. La scurt timp după această luare de poziție germană, secretarul general al Partidului Libertății - Harald Vilimsky din Austria și-a exprimat refuzul de o colabora cu Bannon, o atitudine similară având și Gerard Batten - liderul UKIP - Marea Britanie.

Iată că, pe fondul slăbiciunilor evidente care se manifestă în Uniunea Europeană,  concomitent cu câștigurile politice ale formațiunilor naționaliste cât și ale euroscepticilor, două curente puternice reprezentate de Fundația lui George Soroș și Mișcarea lui Steve Bannon  caută să coaguleze extrema stânga și extrema dreaptă din Europa în realizarea unor obiective specifice.  Viitorul ne va demonstra cum  vor influența acestea evoluțiile politice din Europa.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2018-10-20 Imprimare Download sus