Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 261 - Iordania - NU instabilității!

Iordania - NU instabilității!
Corneliu PIVARIU

Sfârșitul lunii mai 2018 a fost marcat de viguroase proteste de stradă în Regatul Hașemit al Iordaniei, după o perioadă de mai mulți ani în care Iordania fost cea mai stabilă  țară într-o regiune instabilă. Amploarea acestora și în același timp atenția pe care regele Abdullah al II-lea o acordă situației interne din țară este demonstrată de demisia primului ministru Hani al-Mulki și hotărârea regelui ca ministrul educației Omar al-Razzaz să formeze un nou guvern.

Razzaz, care a lucrat la Banca Mondială, a reușit să  formeze noul guvern (16 din cei 28 de miniștri și-au păstrat portofoliile), care a depus jurământul la 15 iunie. Demisia premierului, formarea unui nou guvern, chiar și alegeri parlamentare anticipate, au fost măsuri luate relativ frecvent de suveranul hașemit pentru dezamorsarea unor crize interne. De altfel numai între mai 2016 și martie 2018 guvernul a fost remaniat de șase ori.

Criza a fost determinată de măsurile adoptate de guvernul în vederea reducerii deficitului bugetar și plata datoriilor pentru plata creditului obținut de la Fondul Monetar Internațional în 2016. Acestea constau în introducerea unor noi taxe (de 10% pentru unele produse agricole anterior exceptate de la aceste taxe) precum și anularea subvențiilor la peste 150 de alte mărfuri și produse. De altfel proteste privind creșterea prețului pâinii au început încă în urmă cu șase luni, dar au fost de mai mică  amploare.

Economia Iordaniei a fost puternic afectată de crizele regionale, blocarea rutelor comerciale ca urmare închiderii unor frontiere, întreruperea livrărilor de gaz din Egipt și mai ales influxul important de refugiați sirieni, 660.000 oficial, dar circa 1,5 milioane după date neoficiale, care au creat mari probleme logistice și presiuni pe piața muncii, în condițiile când rata șomajului depășește 18%, cea mai mare  din ultimii ani, iar procentul populației sărace este de 14,4%.

Actualul guvern este format în marea majoritate din tehnocrați conservatori și un mic număr de miniștri cu orientare liberală, apreciindu-se că nu dispune de suficientă coeziune. Ca adjunct al primului ministru a fost desemnat Rajai Muasher, un bancher și om de afaceri important, adept al unui rol predominant pentru sectorul particular în economie. Guvernul însă nu poate avea un rol predominant în soluționarea situației economice a Iordaniei. Acesta revine înțeleptului monarh iordanian și sprijinului extern pe care acesta îl poate coagula. Deja, începând cu 10 iunie, la  o reuniune în Mekka, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit au convenit acordarea unui ajutor de 2,5 miliarde de dolari Iordaniei, pe termen de cinci ani, constând în transferuri directe către Banca Centrală și alte garanții financiare. Analiștii economici apreciază că aceasta va ajuta - pentru o perioadă - economia iordaniană în dificultate. De altfel, chiar regele Abdullah al II-lea aprecia, cu clarviziunea caracteristică: “ajutorul internațional pentru Iordania a scăzut brusc, în pofida greutăților pe care le suportăm ca urmare a refugiaților sirieni. Iordania se confruntă cu o criză economică și schimbări regionale neanticipate. Nici un plan nu poate soluționa aceste provocări rapid și eficient”.

Iordania este deosebit de importantă în evoluțiile actuale din Orientul Mijlociu și mai ales din Siria, fiind un aliat important al SUA, care au circa 2.800 de militari în Iordania, care execută diferite misiuni, inclusiv în operarea rachetelor Patriot, a fost un hub logistic major și nu numai, în lupta împotriva Daesh, inclusiv prin baza aeriană Muwaffaq Salti. Începând cu 2013 SUA au acordat garanții împrumuturi pentru apărare de 3,75 miliarde $, iar în februarie 2018 s-a semnat un memorandum care majorează această asistență, pentru următorii cinci ani cu 1,27 miliarde $/an.

Iordania are nevoie de o soluție clară pentru soluționarea problemelor sale economice pe termen lung și aceasta nu o poate face decât împreună cu aliații și prietenii care trebuie să-i acorde toată atenția în acest sens. O instabilitate majoră în Iordania  nu este de dorit, ar avea consecințe nedorite și greu previzibile  pentru întregul  Orient Mijlociu.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2018-06-20 Imprimare Download sus