BLACKWATER apariţia celei mai puternice armate de mercenari din lume

BLACKWATER

Apariţia celei mai puternice armate de mercenari din lume

Autor: Jeremy Scahill

Editura: National Books, New York, 2007


Beneficiind de contribuţia unui număr important de alţi jurnalişti şi personalităţi ale unor organizaţii neguvernamentale, autorul reuşeşte, in cele peste 400 de pagini ale cărţii, să prezinte nu numai cele mai importante elemente ale infiinţării şi activităţilor desfăşurate de Blackwater, dar şi o multitudine de amănunte care pot contribui la formarea unei opinii cat mai apropiate de realitate.

Infiinţată in 1996, prin deschiderea unui poligon de antrenament particular, cu scopul de a "anticipa unele cereri guvernamentale de externalizare a antrenamentelor pentru folosirea armelor de foc şi in operaţiuni de securitate", Blackwater beneficiază din plin de evenimentele din 11 septembrie şi apoi de invazia americană in Irak.

Conform autorului, Blackwater are in prezent peste 2.300 de militari dislocaţi in nouă ţări din lume, inclusiv in Statele Unite. In baza de date a organizaţiei sunt incluşi peste 21.000 foşti membri ai Forţelor speciale, alţi militari, foşti agenţi de poliţie, care pot fi mobilizaţi in cel mai scurt timp. Firma dispune de o flotă particulară de peste 20 avioane şi elicoptere de luptă, mijloace de supraveghere electronică. Comandamentul din Moyock, Carolina de Nord, este considerat ca fiind cea mai mare bază militară particulară din lume. Compania antrenează zeci de mii de agenţi federali şi locali, din SUA, cat şi militari aparţinand unor naţiuni "prietene". Dispunand de propriul serviciu de informaţii, in care ocupă funcţii importante foşti ofiţeri de informaţii cu experienţă, Blackwater are contracte guvernamentale in valoare de peste 500 milioane de dolari, sumă care nu include contractele secrete cu serviciile de informaţii americane, sau cu alte societăţi private americane sau străine. Conform unor aprecieri ale unui membru al Congresului SUA, in termeni strict militari, Blackwater are forţa de a inlătura de la putere multe guverne din lume.

In afara participării in diferite conflicte pe plan mondial, Blackwater a acţionat şi pe plan intern in SUA, mai ales după uraganul Katrina in zona New Orleans, un soldat particular fiind plătit de guvernul federal cu 950 dolari/zi, firma incasand peste 70 milioane dolari numai din acest contract. Unii critici ai organizaţiei consideră că folosirea pe plan intern a organizaţiei constituie un precedent periculos, care poate submina democraţia americană. "Acest fel de grupuri paramilitare ne reamintesc de Şorţurile Maro ale Partidului Nazist, funcţionand ca un mecanism extrajudiciar, care poate opera in afara legii. Folosirea acestor grupuri paramilitare este o ameninţare extrem de periculoasă a drepturilor noastre".

Blackwater este considerată Garda Pretoriană pentru "războiul global impotriva terorismului", condusă de o singură persoană, multimilionarul conservator creştin Eric Prince, care doreşte să-şi poziţioneze forţele ca o extensie patriotică a armatei SUA şi care, in 2005 a emis un document cerand tuturor angajaţilor şi contractorilor să depună un jurămant in care se menţiona "... să sprijin şi să apăr Constituţia Statelor Unite impotriva tuturor inamicilor, străini sau interni....Aşa să-mi ajute Dumnezeu".

Despre Blackwater puteţi găsi şi alte elemente in Pulsul Geostrategic Nr. 16/05.11.07 şi Nr.18/05.12.07

înapoi Publicat în 2008-02-20 Imprimare sus