Strategic Survey 2007- Rezumatul principalelor evenimente strategice din 2007

Strategic Survey 2007- Rezumatul principalelor evenimente strategice din 2007

In anul 2007, scena mondială a fost dominată de efectele faptului că America şi-a pierdut autoritatea, spune Strategic Survey 2007- rezumatul celor mai importante evenimente văzute de Institutul Internaţional de Studii Strategice, care pune totul pe seama eşecului americanilor in a impune ordinea in Irak.
In aceste condiţii, unele ţări au găsit astfel oportunitatea de a-şi incerca puterile: Iranul a ignorat repetatele rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU şi sancţiunile altor state şi a continuat cu programul său nuclear; in viziunea Strategic Survey 2007, "Teheranul a mizat că o eventuală intervenţie militară americană va provoca simpatie mondială şi chiar va intări unitatea naţională". Intre timp, Rusia s-a instalat in locul lăsat gol de Statele Unite, preşedintele Putin incercand să dovedească incă o dată statutul de putere mondială al ţării sale.

In Orientul Mijlociu şi in zona Golfului Persic, nici o strategie nu poate aduce pacea. Irakul e inlănţuit intr-o reţea complexă de violenţă, iar Washingtonul n-are nici o putere să stabilească o inţelegere politică. Riscul unui conflict sectar pare să fi cuprins intreaga regiune. După conflictul din Liban la jumătatea lui 2006, Statele Unite au făcut noi eforturi diplomatice pentru pace in Orientul Mijlociu, insă n-au avut prea mult succes: in iunie 2007, gruparea Hamas a preluat controlul in Gaza. Intre timp, a devenit evident că gruparea teroristă Al-Qaida şi-a păstrat un nucleu care poate desfăşura acte de terorism oriunde in lume.

In Asia de Est şi Sud-Est, şefi de state au continuat să intărească importanţa legăturilor stranse cu Washingtonul, insă in acelaşi timp au dezvoltat noi relaţii pentru securitate şi mecanisme regionale, in unele dintre acestea neregăsindu-se Statele Unite. Totuşi, angajamentul dintre Beijing şi Washington a fost pe multe planuri un semn pozitiv, in ciuda tuturor suspiciunilor despre bugetul alocat armatei chineze şi a discursurilor impotriva Chinei din Congresul american. Coreea de Nord a fost de acord să-şi incheie programul de arme nucleare, dar numai după ce Pyongyangul detonase deja un dispozitiv nuclear.

Noi conflicte au reapărut in Somalia şi in Srilanka, iar in Tailanda a avut loc o lovitură militară. Conflictele din Afganistan şi din regiunea Darfur din Sudan au rămas de interes internaţional. Potrivit lui Strategic Survey 2007, e nevoie de o implicare internaţională pentru a putea fi rezolvate problemele complexe care se intind din Orientul Mijlociu pană in Pakistan, la fel ca şi pentru a stăpani ameninţările terorismului şi proliferarea armelor. Altfel, tensiunile internaţionale vor pune in pericol prosperitatea intregii planete. Dintre noii lideri ai planetei, ii menţionăm pe cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi primul ministru britanic Gordon Brown. Un nou preşedinte rus va fi ales in 2008.

Privind inspre 2008, cateva crize internaţionale vor trebui rezolvate. Strategic Survey 2007 spune că "modificările din echilibrul global al forţelor nu prevăd acţiuni decisive şi eficiente pentru a rezolva aceste crize". Cresc presiunile pentru retragerea americanilor din Irak, şi e foarte posibil ca "irakienii să fie treptat lăsaţi să se conducă singuri, in speranţa că se vor indrepta spre compromis, şi nu spre fraticid". Iranul are capacitatea de a construi alte dispozitive centrifugale pentru imbogăţirea uraniului, iar acest lucru ar putea duce programul lor nuclear la un prag-cheie. In Orientul Mijlociu, se va accentua ajutorul economic pentru pace, iar organizarea unei conferinţe de pace in zonă este foarte probabilă.

Strategic Survey 2007 concluzionează: "Lumea in 2008 va fi consumată de politica parohiilor- rivalităţi sectare şi dispute religioase- şi de manevrele politice ale echilibrului de forţe- alianţe politice şi curse pentru inarmare. In Europa, Statele Unite şi Asia, marile puteri işi vor negocia rolul, statutul, alianţele, echilibrul de forţe. Intre timp, grupări de pretutindeni vor lupta impotriva acestor state şi alianţe. In această lume "ne-polară", a crescut spaţiul in care actorii non-statali agresivi işi desfăşoară obiectivele strategice particulare. In 2008, priorităţile vor rămane lupta impotriva proliferării nucleare şi a terorismului."

Lucrarea a fost lansată public la mijlocul lunii septembrie a.c.

Prezentată de Mădălina GHEORGHECI
 

înapoi Publicat în 2007-11-12 Imprimare sus