STATE EŞUATE, Editura: Antet, 2007, Autor : Naom Chomsky

Trăsăturile "Statelor eşuate" pe care autorul consideră că incepe să le aibă şi SUA, se referă la cele care in mod convenţional au fost aplicate ţărilor considerate potenţiale ameninţări la adresa securităţii societăţii americane, sau care au nevoie de intervenţie pentru protejarea propriei populaţii de ameninţările interne.

Caracteristicile "Statelor eşuate" sunt identificate, in lipsa bunăvoinţei de a-şi proteja cetăţenii proprii de violenţă sau distrugere, tendinţa lor de a se considera dincolo de jurisdicţia oricăror legi naţionale sau internaţionale.

Chiar in prefaţa cărţii, autorul spune că "Prima jumătate a acestei cărţi ii este dedicată mai ales acestei ameninţări de distrugere crescande, cauzată de puterea de stat a Statelor Unite, prin violarea legii internaţionale, un subiect care ar trebui să suscite o preocupare deosebită din partea cetăţenilor puterii mondiale dominante, oricare ar fi modalitatea de a estima ameninţările relevante. A doua jumătate se preocupă mai ales de instituţiile democratice, de modul cum sunt acestea concepute in cultura elitei şi de performanţa lor reală, atat in ceea ce priveşte "promovarea democraţiei" peste hotare, cat şi in ceea ce priveşte promovarea sa in interiorul graniţelor".

Ca structură, cartea cuprinde şase capitole. Toate capitolele au insă un numitor comun, acela evidenţiat cu tărie de autor: "Lumea nu a renunţat la război. Dimpotrivă. De acum, puterea hegemonică mondială işi arogă dreptul de a purta război după bunul plac, sub o doctrină a autoapărării anticipate, fără limite precizate".

Unul din procesele, dintre cele mai interesante, analizate in carte, se referă la Orientul Mijlociu, unde "Israelul, refuzand pacea, a ales dependenţa de Statele Unite; atata vreme cat acţiunile Israelului corespund obiectivelor Statelor Unite, acesta beneficiază de suport diplomatic, militar şi economic, care ii facilitează preluarea părţilor valoroase din teritoriile ocupate şi dezvoltarea ca societate industrială bogată."

Referindu-se la "neinţelegerile" dintre Islam şi Occident, al urii orientului faţă de libertăţile şi valorile democratice, autorul, face apel la rezultatele unui studiu efectuat de Consiliul Ştiinţific al Apărării, o comisie consultativă a Pentagonului, care concluzionează: "Musulmanii nu urăsc libertatea noastră, ci mai degrabă politicile noastre". După cum văd lucrurile musulmanii, continuă raportul, "ocupaţia americană in Afghanistan şi Irak nu au avut ca efect instalarea democraţiei, ci a haosului şi a suferinţei".

Se pare insă că, atrocităţile terorismului in general, şi ale lui Osama bin Laden in special, au şi un efect pozitiv, fiind un imbold pentru democratizarea lumii arabe.
 

înapoi Publicat în 2007-08-20 Imprimare sus