The Military Balance 2010

The Military Balance 2010

Editura: Routledge - Londra

Ediţia anuală a publicaţiei a fost lansată la 3 februarie 2010, la Sala de conferinţe Arundel House - Londra, fiind prezentată de Dr. John Chipman, Director General al Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS), impreună cu principalii autori ai lucrării.

Lucrarea prezintă evaluarea anuală a capacităţilor şi posibilităţilor militare, de apărare şi cheltuielile de securitate din 170 de ţări din intreaga lume.

Şi in acest an "Military Balance" analizează problemele cheie, inclusiv conflictul din Afganistan; dezvoltarea forţelor de securitate din Irak; dezbaterile asupra noului concept strategic al NATO; actualizarea operaţiunilor militare intreprinse de UE; progresele reformelor in cadrul forţelor armate ruse; evoluţiile militare in Africa; evoluţiile Armatei Populare de Eliberare a Chinei. Cartea examinează, mai pe larg, evoluţia apărării in Asia de Est, Sud şi Asia Centrală, Australia, America Latină şi Caraibe, Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America de Nord.

Sunt evidenţiaţi factorii care pot duce la noi conflicte armate in acest secol: creşterea populaţiei, urbanizarea, migraţia, extremismul, schimbările climaterice , sănătatea şi securitatea alimentară.

Problema războiului cibernetic a devenit o prioritate majoră, deşi au existat atacuri cibernetice, se manifestă prea puţină preocupare internaţională pentru a defini modul de evaluare a unui asemenea conflict.

În Afganistan, creşterea bruscă a numărului de militari şi procesul de reconciliere, a talibanilor care acceptă dispensa politică actuală, sunt elementele esenţiale, ale noii strategii, care pot aduce o pace negociată in această ţară.

Irakul se confruntă in continuare cu provocări profunde care ar putea să-i impiedice progresul, alegerile provinciale (ianuarie 2009), au fost un succes, dar alegerile naţionale programate la 7 martie, indică un dezacord continuu a elitei conducătoare, daca se adaugă la asta şi reducerea , in luna august, a trupelor americane de la 115.000 la 50.000 şi plecarea lor completă , pană in decembrie 2010, vor impune găsirea unor modalităţi de gestionare a disputelor politice şi de securitate interne dar şi de limitare a influenţelor externe regionale.

Preocupările nucleare ale Iranului şi dezvoltarea unui program propriu de rachete, au determinat ingrijorarea unor state care fac parte din Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), acestea cumpărandu-şi cele mai moderne echipamente militare disponibile. În anul 2008, Emiratele Arabe Unite au cheltuit 9,7 miliarde de dolari, iar Arabia Saudită 8,7 miliarde de dolari pentru achiziţia de armament.

Lucrarea scoate in evidenţă faptul că multe state şi-au diminuat sau ingheţat cheltuielile in domeniul apărării, China şi India şi-au sporit cheltuielile de apărare, in anul 2009, cu 15% şi respectiv cu 21%.

Relaţia de lucru NATO/Rusia este una din priorităţile imediate, Rusia devenind utilă ISAF asigurandu-i furnizarea pe calea ferată a resurselor de la porturile letone sau care tranzitează Kazakhstanul şi Uzbekistanul. În acest context este necesară o reformă a Consiliului NATO - Rusia sau chiar inlocuirea acestuia cu un organism care să răspundă mai bine nevoilor NATO şi ale Rusiei.

Lucrare este o este o sursă importantă de informaţii pentru toţi cei implicaţi in cercetarea, analiza şi elaborarea politicilor de securitate.

înapoi Publicat în 2010-03-05 Imprimare sus