CONDAMNAT LA DISCREŢIE

CONDAMNAT LA DISCREŢIE

Autor: Viceamiral (r) Ştefan DINU

Editura: Neverland

Ajuns la 80 de ani, dintre care 42 serviţi in structurile armatei, Viceamiralul (r) Ştefan Dinu a decis să depună mărturie asupra unei existenţe in timpul căreia a văzut multe, fiind implicat in evenimente semnificative din istoria secolului trecut, fapt ce i-a oferit prilejul să observe şi să comenteze implicaţiile acestora asupra Romaniei şi a cetăţenilor ei.

Ideea de a aşterne pe hartie amintirile din viaţa sa este rezultatul unei conştiinţe care "mi-a provocat multe nelinişti, dandu-mi tot timpul senzaţia unei datorii neimplinite, pentru care nu cred că aş putea invoca vreo scuză", după cum se destăinuie autorul.

De altfel, acesta mărturiseşte dificultăţile cu care s-a confruntat pană a ajuns la varianta finală a cărţii, tocmai datorită discreţiei muncii pe care a efectuat-o, discreţie care-i impuneau restricţii ferme in dezvăluirea a tot ce ştia. Sugestivă este, in acest sens, prima variantă la care se gandea autorul să intituleze cartea: "Transparenţe... dintr-o viaţă condamnată la discreţie". Explicaţia acestuia spune totul: "dorind astfel să sugerez că cele cosemnate, metaforic vorbind, nu reprezintă decat părţile aisbergului ce pot fi văzute, multe alte episoade petrecute in armată sau in serviciile de informaţii militare, rămanand incă, independent de voinţa mea, sub protecţia legislaţiei in vigoare. Şi cum acestea din urmă ar reprezenta cel mai mare interes, pe măsura scrierii lor, am realizat că, de fapt, eu sunt "condamnat la discreţie", de unde şi titlul sub care le-am reunit".

Aşadar, in "Condamnat la discreţie", autorul nu a scris tot ce ştia, mai ales din vremea cand indeplinea funcţia de şef al Direcţiei Informaţii a Armatei, dar a oferit suficient de multe date şi fapte pe care istoricul de azi şi de maine le poate utiliza cu folos pentru redarea cat mai corectă a istoriei recente a ţării noastre.

Interesante pentru cititor sunt anumite aspecte din secretele unei cariere dedicate Armatei şi Serviciului Secret de Informaţii Militare, dar şi mai interesante sunt dezvăluirile din culisele militare ale evenimentelor din decembrie 1989 şi, mai ales, opiniile sale cu privire la fenomenul terorist - diversionist din acele vremuri. Viceamiralul Stefan Dinu consideră că, in fond, a fost o diversiune pusă la cale din exterior, rolul decisiv avandu-l "teroriştii" sovietici.

Autorul şi-a structurat amintirile in şapte capitole:

Transparenţe...de la inceputul unei vieţi marcate de căutări.

Transparenţe...de pe treptele ierarhice ale carierei militare.

Condamnat la discreţie.

În valtoarea evenimentelor din decembrie 1989.

Opinii cu privire la fenomenul terorist-diversionist din decembrie 1989

Speranţe şi temeri.

În loc de postfaţă

Acestora li se adaugă o prefaţă scrisă de Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, un cuvant inainte şi un epilog al autorului.

Ca cititor, care a avut şi onoarea să-l cunoască şi să-l aprecieze personal pe autor, recomand cu sinceritate cartea tuturor celor interesaţi să cunoască ceva din istoria nealterată a evenimentelor ce-au schimbat drumul Romaniei. Mă alătur totodată acestuia, care-şi incheie cartea astfel: "Sper, cu toată fiinţa mea, ca cititorii acestor pagini să nu fie dezamăgiţi".

înapoi Publicat în 2010-02-21 Imprimare sus