AMERICA ŞI LUMEA. Conversaţii despre viitorul politicii externe americane

AMERICA ŞI LUMEA

Conversaţii despre viitorul politicii externe americane

Autor (Moderator): David IGNATIUS

Editura: Antet XX Press

Această lucrare reproduce o conversaţie, moderată de jurnalistul de politică externă a ziarului Washington Post, David Ignatius, cu doi dintre cei mai avizaţi observatori ai politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski şi Brent Scowcroft. Discuţiile s-au purtat in primăvara anului 2008 şi s-au axat, in special, pe problematica politicii externe americane, rezultand o incursiune intelectuală in sfera de opţiuni cu care se confruntă actualul preşedinte.

Cartea, aşa cum apreciază şi autorul, constituie un experiment, "intrebarea iniţială fiind dacă un democrat şi un republican de prim rang - vorbind exclusiv in nume propriu şi nu de partea sau impotriva vreunei tabere - pot concepe impreună un nou start in politica externă", răspunsul este dat in ceea ce cred şi spun cei doi analişti, deşi pe anumite subiecte au păreri diferite.

Caracterizaţi de autor, ca figuri emblematice ale Războiului Rece, Brzezinski şi Scowcroft, sunt prezentaţi ca fiind ingrijoraţi de persistenţa unei mentalităţi, a perioadei mai sus menţionate, in randul factorilor de decizie americani, ceea ce-i impiedică să observe noul echilibru de putere pe plan mondial, amploarea transformărilor globale din ultimii douăzeci de ani.

Profesorul Brzezinschi, născut in Polonia şi educat la Harvard, şi marele general de aviaţie din Utah, au realizat lucruri deosebite in anii cand au ocupat funcţia de consilier pentru securitatea naţională la Casa Albă, continuă să călătorească şi să participe la dezbateri, să observe şi să reflecteze.

În analizele lor cei doi pleacă de la interesul naţional, sunt realişti in materie de politică externă şi consideră că SUA trebuie să fie de fiecare dată alături de forţele transformatoare , să nu stea deoparte, să-şi arate disponibilitatea de a discuta atat cu prietenii, dar şi cu duşmanii.

În opinia lor, America trebuie să-şi recapete increderea in sine (incredere pierdută după 11 septembrie), Zbig (cum i se adresează moderatorul) apreciază: "Problemele cu care ne confruntăm nu-şi găsesc rezolvarea dacă ţara este manată de frică".

Ei concep SUA ca superputere şi in secolul XXI, o ţară cu deschidere către restul lumii,, care să asculte, să coopereze şi, acolo unde va fi necesar să oblige.

Sunt abordate şi analizate chestiuni deosebit de importante şi spinoase care se referă la relaţia SUA cu Iranul, retragerea forţelor din Irak, războiul din Afganistan, disputa dintre arabi şi israelieni in chestiunea palestiniană, ascensiunea Chinei, intrarea ei in comunitatea globală a naţiunilor şi diminuarea semnificativă a rolului SUA in partea continentală a Orientului Îndepărtat.

La 25 decembrie 1991 drapelul sovietic a fost coborat de pe Kremlin şi Rusia a devenit, apreciază cei doi analişti, un stat cu frontiere şi identitate vagi (aceasta este incă problema Rusiei).

Au mai fost abordate relaţiile cu UE, politica demnităţii culturale, noile probleme globale dar şi priorităţile de politică externă ale noului preşedinte american, iată alte motive pentru care vă sugerăm să citiţi această carte.

înapoi Publicat în 2010-02-07 Imprimare sus