Marile Puteri: America şi Lumea de după Bush

Marile Puteri: America şi Lumea de după Bush

Autor: Thomas P. M. Barnett

Editura: Putnam, Penguin, 2009


Thomas P. M. Barnett este expert in planificarea strategică şi lucrează in domeniul securităţii naţionale incă de la sfarşitul Războiului Rece. Odată cu publicarea lucrării sale Noua Hartă a Pentagonului, a devenit unul din cei mai bine vanduţi autori la New York Times.

Pentru prognozele sale asupra conflictelor globale şi pentru expertiza in domeniul strategiei la nivel global, Thomas P. M. Barnett este solicitat mereu pentru analize şi prognoze, in special in cercurile guvernamentale.

Printre multele sale calităţi, iată doar cateva: a fost consilier principal la biroul Secretarului Apărării, consiliind multe din posturile de comandă, de la Comandamentul Central pană la Comandamentul de Operaţii Speciale şi de la Comandamentul Pacificului pană la Comandamentul Forţelor Întrunite. Este editor colaborator la publicaţia Esquire şi scrie o rubrică săptămanală pentru serviciul de ştiri Scripps Howard. De asemenea, a mai scris şi pentru alte publicaţii, inclusiv U.S. News & World Report, National Review, Washington Post, The Guardian, şi Wired.

În noua sa carte Marile Puteri: America şi Lumea de după Bush, Thomas Barnett ne oferă o perspectivă foarte necesară asupra poziţiei in care se află America după aproape 8 ani de la tragedia din 11 septembrie şi ce provocări o aşteaptă. O "lectură provocatoare de la un vrăjitor in geopolitică şi un obişnuit al cercurilor militare", cartea de faţă este astfel o discuţie foarte interesantă şi detaliată despre lumea de azi şi viitorul apropiat.

Acum, cu un nou preşedinte la Casa Albă, se pare că America şi-a revenit şi va conduce din nou. Dar cum vor reuşi Statele Unite să-şi canalizeze imaginaţia colectivă nu numai pentru a se alătura din nou lumii, dar pentru a deveni din nou un lider in ceea ce a devenit cea mai profundă reordonare a globului de la sfarşitul celui de-al Doilea Război Mondial?

În Marile Puteri: America şi Lumea de după Bush, autorul face o analiză remarcabilă a lumii de după Bush şi a rolului de conducere pe care America il joacă in această lume. Thomas P. M. Barnett cercetează istoria de la Revoluţia Americană pană la sfarşitul Războiului Rece şi scrie: "Călătoria Americii inapoi spre poziţia predominantă incepe cu o conştientizare simplă: Depinde de noi cum modelăm lumea de astăzi, căci globalizarea actuală o ţine interconectată, iar noi suntem creatorii responsabili pentru aceasta."

Deşi susţine că americanii trebuie să işi realinieze propria traiectorie de după evenimentele din 11 septembrie 2001 cu cea a lumii intregi, autorul are argumente in favoarea continuării in direcţia globalizării.

Ca şi Thomas Friedman, Thomas P. M. Barnett este de un optimism incredibil, dar este de asemenea şi un pragmatic. El vede lumea intr-o formă mult mai bună decat cei mai mulţi dintre cei care lucrează in domeniul politicii, chiar crede că totul va fi din ce in ce mai bine.

În secolul XXI, cele mai importante evoluţii vor fi determinate de alegerile pe care americanii le vor face in zilele, săptămanile şi lunile ce vor urma. America trebuie să gandească strategic la scară mare, una in care poate defini şi modela viitorul. În Marile Puteri, autorul le arată americanilor cum să facă acest lucru.

înapoi Publicat în 2009-10-05 Imprimare sus