The Gamble: Generalul David Petraeus şi aventura militară americană in Irak, 2006-2008

The Gamble:

Generalul David Petraeus şi aventura militară americană in Irak, 2006-2008

Autor: Thomas E. Ricks

Editura: Penguin Group (USA) Incorporated, 2009

Thomas E. Ricks este corespondent principal la Pentagon al cotidianului The Washington Post, unde scrie despre armata americană din anul 2000. Pană la sfarşitul lui 1999, a ocupat aceeaşi poziţie la Wall Street Journal, timp de 17 ani. A caştigat premiul Pulitzer de două ori şi a făcut reportaje despre activităţile militare americane in multe ţări.

Noua sa carte, "The Gamble" ("Riscul jocului"), este continuarea in forţă a lui "Fiasco" - bestseller Nr.1 al New York Times. Acest nou volum povesteşte despre situaţia din Irak din 2006, despre cum Administraţia Bush a realizat intr-un final că lucrurile o luaseră razna şi despre cum o nouă echipă de generali,  conduşi de generalul David H. Petraeus şi de generalul-locotenent Raymond T. Odierno , au schimbat radical strategia şi au inceput s-o pună in practică.

Noua strategie, deseori numită "unda de şoc", a implicat nu numai majorarea numărului militarilor cu 30.000 dar şi, mult mai important, noi tactici de contra-insurgenţă (prin care protecţia civililor irakieni a devenit o prioritate) şi o nouă abordare a conflictului cu insurgenţii.

Autorul consideră că generalul Petraeus a ajutat armata să-şi recaştige iniţiativa strategică in Irak şi consideră acest success drept o "realizare extraordinară". Cu sprijinul lui Petraeus, violenţa a fost redusă şi "perspectivele americane asupra războiului" au renăscut.

Ricks avertizează că obiectivul Statelor Unite de a realiza "securitatea sustenabilă" in Irak nu a fost incă atins sau , in cel mai bun caz , tot mai necesită prezenţa pe termen lung a americanilor in zonă. Autorul spune că il intristează "costurile evidente plătite de irakieni şi de americani" pentru acest război şi "incompetenţa şi "risipa de care a dat dovadă administraţia Bush in administrarea acestui conflict", dar concluzionează că "nu putem pleca".

În perspectiva lui Ricks, repercusiunile regionale şi globale ale eşecului din Irak ar fi mult mai cumplite decat cele cauzate de retragerea Statelor Unite din Vietnam. În acest caz, consecinţele pot varia de la izbucnirea unui război civil pană la "răspandirea războiului in tot Orientul Mijlociu", de la un Iran care să controleze Irakul la revirimentul unui nou Irak violent şi sălbatic, condus de "versiuni mai tinere şi mai dure" ale lui Saddam Hussein, care "la momentul invaziei, devenise un tigru bătran şi aproape fără dinţi".

Această carte ne face să inţelegem dinamica militară a "undei de şoc", dificultatea punerii ei in practică, dar şi profesionalismul şi competenţa generalilor care au planificat-o şi au executat-o. Cu toate acestea, impresia dominantă lăsată de "The Gamble" şi de "Fiasco" este cea a consecinţelor devastatoare ale unui război care a fost conceput şi plănuit in mod greşit. Un război despre care Ricks scrie că poate deveni "cel mai lung război al Americii, depăşind Revoluţia Americană şi chiar Războiul din Vietnam."

La finalul unei cărţi lucide şi semnificative, autorul concluzionează că "indiferent de cum se va incheia războiul american din Irak", "se pare că azi suntem doar la jumătatea drumului pană la finalul acestuia. Astfel, mulţi dintre cei care au luptat in Irak consideră in mod tacit că e foarte probabil să existe soldaţi americani combatanţi cel puţin pană in 2015 , ceea ce ne plasează actualmente la punctul de mijloc al conflictului."

Cu alte cuvinte, autorul adaugă că "probabil că evenimentele pentru care ne vom aminti de războiul din Irak nu s-au intamplat incă."

înapoi Publicat în 2009-09-07 Imprimare sus