Următorii 100 de ani. O prognoză pentru secolul XXI

Următorii 100 de ani. O prognoză pentru secolul XXI

Autor: George Friedman

Editura: Doubleday, 2009George Friedman, specialistul american in informaţii globale, fondator şi preşedinte al Stratfor, a publicat noua sa carte "Următorii 100 de ani. O prognoză pentru secolul XXI" la inceputul anului 2009. Cum previziunile sale geopolitice şi economice pentru un an şi pentru 10 ani au devenit deja marfă scumpă la Pentagon şi pe Wall Street, in noul său bestseller Friedman a vrut să vadă cat de departe poate să prevadă in viitor. De data aceasta, s-a hotărat să incerce o perioadă de 100 de ani, intr-o prognoză lucidă asupra geopoliticii mondiale din secolul XXI.

Într-un interviu televizat, Friedman spunea că "Bunul simţ este cel mai rău ghid pentru realizarea prognozelor", căci "istoria este plină de schimbări şocante". Cu toate acestea, după o analiză a evenimentelor importante din secolul trecut, Friedman prezice in ultima sa carte că lumea va fi dominată de o singură putere globală , Statele Unite. El spune că poziţia hegemonică a Statelor Unite se datorează in principal economiei americane, care este "mai mare decat a următoarelor 4 economii mondiale importante puse la un loc", aşa că oricărei alte puteri din lume i-ar fi foarte greu să-i intreacă pe americani. Preşedintele companiei americane private supranumite şi "CIA-ul din umbră" susţine clar că: "din punct de vedere economic, militar şi politic, SUA este cea mai puternică ţară din lume şi nu există niciun adversar pe măsură".

În viziunea lui Friedman, istoria secolului XXI va fi concentrată in jurul a două mari iniţiative, aflate in opoziţie: "Una va fi efortul puterilor secundare de a forma coaliţii care să ţină sub control Statele Unite. Cealaltă va fi efortul Statelor Unite de a acţiona preventiv pentru a impiedica formarea unei asemenea coaliţii eficiente."

De fapt, fascinantele şi intuitivele ipoteze şi previziuni ale lui Friedman par să se concentreze pe războiul lumii secolului XXI. Friedman scrie că "analizele politice convenţionale suferă de o profundă lipsă de imaginaţie" şi analizează renaşterea Rusiei din perioada lui Putin, susţinand că "Asia Centrală va reveni in sfera de influenţă a Rusiei pană in 2010". Astfel, fără globul de cristal, el prevede o revenire a Războiului Rece pană in 2020.

Cartea se incheie cu conflictul iminent dintre Statele Unite şi vecinii lor de la sud, din cauza imigrării in masă care, pe termen lung, va intări Mexicul şi va destabiliza America din interior. Pe parcursul lucrării sale, Friedman explică cum Japonia, Polonia şi Turcia vor deveni puteri mondiale şi de ce multe dintre lucrurile pe care le considerăm importante in prezent , cum ar fi extremismul islamic şi dinamismul economic chinez , vor pierde din relevanţă.

La inceputul unei noi epoci istorice, autorul ne reaminteşte că "schimbările care ne conduc in era următoare sunt intotdeauna şocant de neaşteptate". Deşi Friedman a glumit la Consiliul Carnegie din ianuarie 2009 spunand că America este oarecum "imatură", in ultima sa carte el argumentează că Statele Unite, datorită poziţiei geografice, populaţiei şi tehnologiei, vor rămane puterea decidentă cea mai importantă in lume.
 

înapoi Publicat în 2009-07-06 Imprimare sus