Aderarea la Al-Qaida - recrutarea jihadistă in Europa

Aderarea la Al-Qaida - recrutarea jihadistă in Europa

de Peter R. Neuman

Editura Routledge - Marea Britanie, Decembrie 2008


(Colecţia Adelphi Paper-399 -IISS)

Peter Neuman este director al centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării şi a Violenţei politice (Centre for the Study of Radicalisation and Political violence - ICSR) din Marea Britanie. Specialist in terorism, mai ales pe terorismul european (cu precădere Marea Britanie şi Irlanda de Nord) şi servicii de informaţii, autor şi coautor al unor cărţi şi articole pe subiectele respective. Are sub tipar cartea Terorismul vechi şi nou: ultimele modernizări, globalizarea şi transformarea violenţei politice (Old and New Terrorism: Late Modernity, Globalisation and the Transformation of Political Violence), care va apare in editura Polity Press din Marea Britanie, in 2009.

Lucrarea pe care o prezentăm explică procesul de recrutare a tinerilor musulmani pentru a deveni membri ai mişcărilor islamiste militante in Europa. Se menţionează faptul că, deşi recrutarea deschisă se desfăşoară acum in condiţii mult mai dificile, alte locaţii cum ar fi inchisorile şi "locuri de vulnerabilitate" devin alternative importante. Se prezintă rolul imamilor radicali, al organizaţiilor de primire pentru adaptare a tinerilor musulmani in Europa. Sunt subliniate mesajele şi modalităţile care favorizează procesul de recrutare, subliniind faptul ca Internetul a inceput să joace un rol tot mai important in această activitate.

Autorul subliniază opinia conform căreia nu există o scădere sistematică a recrutărilor jihadiste in Europa, prezentand şi posibile opţiuni ale guvernelor europene pentru a duce la spargerea reţelelor teroriste, recunoscand şi factorii care facilitează recrutarea jihadistă. În final autorul consideră că cea mai importantă provocare cu care se confruntă statele europene in acest domeniu este aceea a construirii unor societăţi mult mai deschise, in care integrarea să reprezinte un factor defavorizant şi nu favorabil recrutărilor pentru cauze extremiste.

înapoi Publicat în 2009-02-08 Imprimare sus