Sub semnul speranţei. Ganduri despre visul american

Sub semnul speranţei.

Ganduri despre visul american

Autor: Barack Obama

Editura: First Vintage Books Editions - iulie 2008

Cartea, apărută in primă ediţie in anul 2006, a devenit la sfarşitul aceluiaşi an prima in topul preferinţelor publicaţiei New York Times şi librăriei on-line Amazon. Cartea a beneficiat şi de promovarea de către Oprah Winfrey, care l-a sprijinit pe actualul preşedinte american şi in campania sa electorală. Cartea a rămas timp de 30 săptămani in topul New York Times, iar in 2008 a fost realizată şi varianta audio a acesteia.

O ediţie in limba italiană a fost publicată in aprilie 2007, fiind prefaţată de Walter Veltroni, fost primar al Romei, lider al Partidului Democrat Italian, considerat unul din primii susţinători europeni ai actualului preşedinte SUA. Ediţii in limbile spaniolă şi germană au apărut in iunie 2007, iar ediţia in franceză, apărută in octombrie 2007, purta subtitlul "o nouă concepţie politică americană". În octombrie 2008 cartea fost tradusă şi in limba croată.

Este a doua carte a autorului, făcand parte dintr-un contract semnat cu editorul pentru scrierea a trei cărţi şi pentru care i s-a avansat suma de 1,9 milioane dolari.

Titlul cărţii derivă din acela al principalului discurs ţinut in 2004 la Convenţia Democrată, intitulat "The Audacity of Hope", discurs in urma căruia mulţi analişti l-au considerat pe Obama ca fiind bine poziţionat pentru cursa prezidenţială.

Cartea este o biografie politică a autorului, care, conform Chicago Tribune "concentrează valorile cele mai importante ale senatorului".

Conform recenzorului american Michael Tomasky, cartea prezintă potenţialul lui Obama "de a construi o nouă politică, progresistă, insă bazată pe tradiţiile civice şi adresandu-se publicului larg american".

Pe parcursul a peste 400 de pagini cartea prezintă opţiunile politice ale autorului, insistand pe politica internă, insă conţine şi un capitol de circa 60 de pagini privind relaţiile externe ale SUA, intitulat "Lumea din afara graniţelor noastre" (The World Beyond Our Borders), in care sunt prezentate impresiile experienţelor personale din vizitele externe. Sunt făcute referiri la probleme de interes mondial, cum este sărăcia, situaţia financiară mondială, probleme regionale şi ale marilor puteri, (China), situaţia din Irak, Afganistan dar şi referiri la Ucraina. Se vorbeşte relativ mult despre Indonezia, poate sub motivaţia că este a patra ţară ca populaţie după China, India şi SUA şi, parcă mai puţin decat ar fi trebuit, despre relaţia SUA - Uniunea Europeană.

În condiţiile actualului statut de preşedinte al SUA, Barack Obama va fi obligat să acorde şi mai multă atenţie relaţiilor internaţionale, iar parcurgerea prezentei cărţi permite o mai bună cunoaştere a opţiunilor şi gandirii politice a autorului.

înapoi Publicat în 2009-01-24 Imprimare sus