De la REGIMUL COMUNIST la REGIMUL ILIESCU.

De la REGIMUL COMUNIST la REGIMUL ILIESCU

Virgil MĂGUREANU in diaolg cu Alex Mihai STOENESCU

Autori : Virgil Măgureanu, Alex Mihai Stoienescu

Editura : RAO, 2008.

Alex Mihai Stoenescu mărturiseşte că acest volum cuprinde interviurile cu Virgil Măgureanu din perioada 2005 - 2008, şi "fac parte din ceea ce lumea civilizată numeşte Istoria recentă".

Cartea citită cu atenţie şi fără prejudecăţi ne dezvăluie o serie de decizii, acţiuni, măsuri şi conta-măsuri luate in ţară şi in afara ţării inainte, pe timpul evenimentelor din decembrie 1989 şi in anii care au urmat, ani cand Virgil Măgureanu conducea Serviciul Roman de Informaţii "un serviciu secret construit cu ofiţeri ai fostei Securităţi, fără a fi fosta Securitate".

Aflăm astfel, dintr-o sursă autorizată, despre implicarea sovietică in acţiunile din decembrie 1989, despre implicarea şi a altor state şi servicii secrete. Măgureanu mărturiseşte că "incă din septembrie 1989, era stabilit calendarul schimbărilor care se vor produce in Europa de Est, cu precizări clare pentru fiecare ţară - date, zile, ore. Numai că rapoartele Securităţii romane, din acea perioadă, se străduiau să nu il supere pe şeful statului, eludand transformările rapide produse in statele vizate de inţelegerea survenită intre marile puteri".

Cei doi interlocutori recurg la o serie de argumente, enunţuri şi date inedite, chiar dacă nu o fac perfect cronologic şi incep cu seara zilei de 20 decembrie 1989, cand a fost convocat ambasadorul URSS la sediul CC al PCR, pentru a-i inainta un protest oficial in legătură cu implicarea sovietică in evenimentele de la Timişoara, Măgureanu ne ezitand să afirme că "ştiu sigur că in punctele de conflict erau şi grupări special pregătite, special antrenate pentru a participa la acţiunile din locurile fierbinţi" menţionand şi alte puncte de conflict la Arad, Oradea şi Cluj.

Interesantă este şi lupta pentru putere in primele luni ale anului 1990, precum şi modul de acţiune a Securităţii, deşi aceasta este prezentată ca fiind o instituţie care a incetat să mai existe organic şi să mai funcţioneze.

Nu mai puţin interesante sunt detaliile de culise ale mineriadelor, de ce a căzut guvernul Petre Roman, reacţiile liderilor din vremea aceea, dar şi rolul avut in acţiunile politice a orgoliului şi a caracterului oamenilor.

Avem ocazia să mai aflăm din acest volum cate ceva din dedesubturile anilor de tranziţie spre democraţie, despre "poliţia politică" dar şi despre existenţa şi a altor date şi informaţii care nu pot fi divulgate fiind secrete de stat.

Istoricul, Alex Mihai Stoenescu, apreciază că unele date dezvăluite sunt esenţiale pentru istoria recentă a Romaniei ele referindu-se: "la primii doi ani de libertate anarhică, in care statul prăbuşit in decembrie 1989 incerca să-şi reconstruiască primele instituţii democratice".

Dar şi această carte, asemenea altora scrise despre "Revoluţia Romană" exonerează Securitatea de orice vină, de implicare in multe intamplări tragice - Armata fiind considerată principala instituţie de represiune.

înapoi Publicat în 2009-01-07 Imprimare sus