Strategic Survey 2008. The Annual Review of World Affairs

Strategic Survey 2008

The Annual Review of World Affairs

Autor: Institutul Internaţional de Studii Strategice Londra (IISS)Institutul Internaţional de Studii Strategice Londra (IISS) este o organizaţie independentă, autoritate recunoscută pe plan mondial in analiza conflictelor politico-militare, al cărui prestigiu a crescut de-a lungul celor 50 de ani de existenţă, aniversaţi in 2008. Organizaţia editează mai multe publicaţii de valoare, care pot fi comandate de cei interesaţi. Baza de date a IISS oferă acces (cu abonament contra-cost) la documente şi analize valoroase, acumulate in timp, instrumente deosebit de utile cercetătorilor sau analiştilor problemelor geopolitice sau a altor evenimente şi situaţii relevante pe plan internaţional.

Intre lucrările de referinţă anuale, care sunt publicate de instituţii prestigioase, un loc de frunte il ocupă şi lucrarea pe care o prezentăm in continuare.

In timp ce marea majoritate a lucrărilor de acest fel apar in primăvara fiecărui an, tratand evenimentele anului calendaristic precedent, Strategic Survey, apărută la inceputul lunii septembrie a.c., prezintă evenimentele din perioada iunie 2007-iunie 2008.

Strategic Survey trece in revistă principalele evenimente mondiale, fiind un instrument de valoare pentru interpretarea evoluţiilor strategice pe plan mondial.

Cartea prezintă principalele analize şi problemele şi evenimentele cheie in problemele internaţionale pe perioada menţionată. Pentru mai multă expresivitate include hărţi detaliate care subliniază anumite probleme şi tendinţe, care prezintă un interes sau o importanţa deosebită.

Lucrarea din 2008 are un prim capitol in care analizează perspectivele evoluţiei situaţiei internaţionale, in lumina evenimentelor analizate, urmat de un capitol privind probleme principale de strategie politică, in care sunt analizate: reforma serviciilor de informaţii din SUA şi Marea Britanie, precum şi problema continentului Arctic şi resurselor acestuia.

Pe parcursul următoarelor şapte capitole sunt analizate principalele evenimente din toate continentele şi zonele geopolitice, astfel incat cititorul, după parcurgerea lucrării, poate avea o imagine completă şi ceea ce este mai important, reală, a situaţiei internaţionale.

Dintre hărţi menţionăm: resursele arctice şi rutele de transport maritim; conflictele ingheţate la frontierele Rusiei; penetrarea Gazprom in Europa; progresele in evoluţia situaţiei din Irak; situaţia din Pakistan; perspectivele alegerilor prezidenţiale din SUA.

înapoi Publicat în 2008-10-24 Imprimare sus