IMPERIUL EURASIEU. O istorie a Imperiului Rus de la 1552 pană astăzi

IMPERIUL EURASIEU

O istorie a Imperiului Rus de la 1552 pană astăzi

Autor: Helene Carrere d'Encausse

Editura: Orizonturi, 2008

Formarea Imperiului Rus a fost un proces care s-a intins pe o perioadă mai mare de trei secole, a cuprins, de fapt, trei valuri care au durat de la cateva decenii pană la un secol şi jumătate.

Numele de Moscova a apărut, in cronici, in anul 1147 atunci cand cneazul Gheorghi Dolgoruki a decis să-şi intemeieze capitala pe malul raului Moscova.

Cnezatul Moscovei, principat mic, aliat cu mongolii, atacand teritoriile ruseşti divizate pe care le-a unit şi asupra cărora şi-a impus hegemonia, reuşeşte ca sub conducerea lui Ivan al III-lea, considerat marele unificator al pămanturilor ruseşti, să dea naştere Rusiei care incă de la inceputurile sale a fost "eurasiatică".

Statul Rus nou intemeiat, dispunand de o insemnată forţă militară, a inceput o perioadă de cuceriri in detrimentul vecinilor, victoriile repurtate i-au deschis calea către vest şi sud (Polonia şi malurile Mării Negre) , aducand Rusia in Europa.

Marele istoric Vasili Kliucevski a rezumat evoluţia acestui stat astfel: " S-a format in secolul al XIV-lea sub presiunea jugului străin; s-a consolidat şi s-a mărit in secolele al XV-lea şi al XVI-lea luptand pentru supravieţuirea sa in vest, la sud şi sud-est."

Unirea Ucrainei cu Rusia a constituit unul dintre cele mai mari succese, pe timpul constituirii Imperiului "succes care l-a echilibrat şi l-a impiedicat să basculeze total către polul său asiatic."

In anul 1694,Petru I, a preluat puterea şi pe timpul dinastiei sale, de treizeci şi unu de ani, a transformat Rusia, incă moscovită, intr-un stat modern, un veritabil imperiu.

Intr-un imperiu cu o multitudine de statute religioase, abilitatea politicii imperiale, in acest domeniu , deosebit de sensibil, a constat tocmai in protejarea clerului şi după caz acordarea unor privilegii, respectarea tradiţiilor sociale specifice, realizarea unei societăţi moderne in care se combina progresul intelectual cu menţinerea tradiţiilor.
Invingerea flotei ruse de japonezi in anul 1905 văzută ca o "primă infrangere a omului alb" a constituit o primă etapă a revanşei celor colonizaţi, dar a marcat şi inceputul revoluţiei care, in doisprezece ani, avea să răstoarne monarhia şi să deschidă "inchisoarea popoarelor."

Lovitura de stat din 25 octombrie 1917 aduce la putere autoritatea bolşevicilor, iar Lenin, conducătorul loviturii de stat, şi-a propus să pună capăt războiului şi să "angajeze revoluţia mondială." Pană in anul 1936, cand se adoptă o nouă constituţie, Rusia a fost scoasă din conştiinţa colectivă , au loc epurări care au decimat armata, dar care in momentul atacului german , din punct de vedere numeric era superioară atacatorului.

Reformele iniţiate după 11 martie 1985, dată la care Mihail Gorbaciov ajunge in fruntea Partidului Comunist, au pus capăt sistemului federal creat in anul 1922,actul final fiind semnat la 8 decembrie 1991. Sfarşitul Imperiului nu a insemnat şi sfarşitul Rusiei, legăturile statelor din URSS continuă!
 

înapoi Publicat în 2008-09-30 Imprimare sus