SERVICIILE SECRETE. Puterea şi informaţia secretă in lumea moderna

SERVICIILE SECRETE.

Puterea şi informaţia secretă in lumea modernă

Autori: Olivier Forcade, Sebastien Laurent

Editura: Cartier, 2008Serviciile de informaţii, indiferent de denumirea pe care o au, "speciale", "secrete", "de informaţii" au suscitat şi suscită un anumit mister datorat mai ales discreţiei şi secretului absolut in care sunt percepute că lucrează.

Autorii apreciază, incă din Introducerea cărţii, care este şi denumită: Să descoperim "Serviciile secrete", că transformarea serviciilor secrete in obiect de studiu nu poate fi o chestiune de "bun simţ".

Punand serviciile secrete "sub lupa" ştiinţelor sociale şi umaniste şi reamintindu-ne că istoria are totuşi şi sarcina de a ne ajuta să inţelegem epoca in care trăim, epocă a informatizării, caracterizată prin afluenţa de informaţii dar şi prin dezinformare, autorii apreciază că un serviciu de informaţii "nu este altceva, decat o informaţie imbogăţită, care se află in inima proceselor de evoluţie a societăţilor contemporane. Atat din punct de vedere politic, cat şi economic, tehnologic ori militar, suntem cu toţii de acord că o structură de putere ori un individ avand o informaţie suplimentară sau de mai bună calitate decat cea a partenerului, sau chiar a unui eventual duşman, se găseşte intr-o situaţie de forţă faţă de acesta".

De asemenea, autorii, apreciază şi rolul major pe care il au procedeele de informare, acum cand se vorbeşte chiar de un "război cognitiv". Serviciile de informaţii şi-au dovedit importanţa atat de-a lungul istoriei cat şi in timpul "crizelor internaţionale recente, fie că e vorba de momentul 11 septembrie 2001 ori de perioada campaniei americane in Afganistan, de urmărirea lui Osama Bin Laden sau de invadarea Irakului, in 2003".

Cartea este structurată in opt capitole:

- Cap. I. Un demers analitic al serviciilor de informaţii;

Cap. II. In inima statelor, originile serviciilor de informaţii;

Cap. III. Regimuri totalitare - ideologie şi securitate;

Cap. IV. Un serviciu de informaţii devenit inevitabil in războaiele mondiale;

Cap. V. Serviciile de informaţii in crizele internaţionale;

Cap. VI. Dincolo de alianţe, serviciile de informaţii sunt o "antidiplomaţie";

Cap. VII. Serviciile de informaţii in imperiul american;

Cap. VIII. Economia politică a serviciilor de informaţii;

In Concluzii: secret şi democraţie, autorii conchid: "In mod incontestabil, serviciile de informaţii au intrat azi in spaţiul public. Paradoxal insă, nimeni nu poate garanta că, in ciuda acestui fapt, agenţiile secrete şi-ar putea pierde măcar ceva din caracterul lor secret".

înapoi Publicat în 2008-09-06 Imprimare sus