PETROL, DEZVOLTARE ŞI (IN)SECURITATE

PETROL, DEZVOLTARE ŞI (IN)SECURITATE

Autori: Dr. ing. Marian RIZEA; ing. Eugenia RIZEA

Editura Asociaţiei "Societatea Inginerilor de Petrol şi Gaze" - Bucureşti, 2008 -

Cartea este scrisă de doi istorici ne implicaţi politic, care işi prezintă cercetările efectuate in domeniul petrolului, cu competenţă şi sinceritate, inscriindu-se in randul celor care, tot mai des, trag semnalele de alarma asupra pericolelor şi a consecinţelor exploatării iraţionale a rezervelor energetice ale pămantului.

Autorii, ingineri petrolişti, sintetizează istoria petrolului "de la unsul roţilor de căruţă, la jocul copiilor, de la tămăduirea bolilor, la iluminatul străzilor, palatelor şi cocioabelor şi apoi la zeul motor cu benzină şi motorină", petrolul jucand un rol deosebit in dezvoltarea societăţii umane.

Sunt scoase in evidenţă succesele remarcabile obţinute de Romania, in special in producerea tehnologiilor de nivel mondial in domeniul extracţiei ţiţeiului.

Infiinţarea Institutului de Petrol şi Gaze din Bucureşti (3 august 1948) care a pregătit numeroşi specialişti, numele lor fiind legate de realizarea instalaţiei de foraj 3 DH 250 medaliată cu aur la Targul Internaţional de la Leipzig (1964), instalaţiile de foraj care in anul 1966 ajungeau la adancimea record de 5300 metri(Expoziţia Internaţională din Argentina), iar la Targul Expoziţional din anul 1968 petroliştii romani obţin un nou record de adancime, 7050 metri.

In anul 1971 se realizează instalaţia de foraj marin "FOMAR ", care in anul 1974 a fost montată pe platforma petrolieră "GLORIA ", iar in următorii ani se realizează şi alte platforme de foraj marin toate destinate exploatării economice a platformei continentale a Mării Negre.

Romania intrată in familia super-petroliştilor lumii, găzduieşte in anul 1979, la Bucureşti, cel de-al X-lea Congres Mondial al Petrolului.

Adusă la zi, istoria petrolului romanesc, prin bogăţia de date şi informaţii, descrie privatizarea S.N.P. Petrom intr-o formulă despre autorii afirmă: "Nu trebuie să fi nici petrolist şi nici economist ca să inţelegi că privatizarea firmei cu cel mai mare aport la bugetul de stat s-a făcut fără prea puţină investiţie intelectuală de către cei indrituiţi să reprezinte interesele naţionale in această problemă, iar dacă ţinem cont de faptul că in pragul unei potenţiale crize energetice Romania renunţă la o sursă sigură de hidrocarburi, neliniştile celor avizaţi ating cote maxime".

Cartea ne mai dezvăluie, cu argumente şi realism, multe alte coordonate, inclusiv faptul că adevărata miză a actualelor conflicte este reprezentată de rezervele de hidrocarburi.

Prof. univ. dr. Cristian TRONCOTĂ, Decanul Facultăţii de Informaţii, din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, apreciază: "Este o carte care se adresează nu numai specialiştilor, ci deopotrivă marelui public. In paginile ei intalnim numeroase repere despre trecut şi prezent, dar şi un serios avertisment. Viitorul va putea fi posibil pentru generaţiile care vor urma numai in condiţiile in care vom şti să ne raportăm la ceea ce a fost preponderent pozitiv şi prin evitarea marilor erori ale trecutului"
 

înapoi Publicat în 2008-08-19 Imprimare sus