SECRETELE CHINEI, ASCENSIUNEA UNEI NOI SUPERPUTERI MONDIALE

SECRETELE CHINEI

ASCENSIUNEA UNEI NOI SUPERPUTERI MONDIALE

Autor :John FARNDON

Editura : Litera Internaţional, 2007

China in care trăieşte un sfert din populaţia globului a fascinat şi fascinează lumea, in vremurile cand Europa era in evul mediu, era de departe cea mai avansată civilizaţie, peste cinci sute de ani dezvoltarea sa a stat pe loc, dar acum, aşa cum declară mulţi analişti, ritmul de transformare, a Chinei , este uluitor, această ţară este pregătită să domine lumea incă din secolul al XXI-lea.

In introduce care se numeşte "Noua Chină" autorul ne aduce cateva argumente statistice :" China este cel mai mare producător de cărbune, oţel şi ciment din lume, al doilea mare consumator de energie şi al treilea mare importator de petrol. Aici sunt produse două treimi dintre fotocopiatoarele, cuptoarele cu microunde, DVD-urile şi incălţămintea din lume şi aproape toate jucăriile. Peste jumătate din macaralele existente pe glob lucrează in China, ajutand la construcţia celor mai mari megalopolisuri văzute vreodată, unul singur dinte aceste oraşe putand adăposti o populaţie mai mare decat intreaga Anglie. Intr-adevăr, populaţia chineză migrează din mediul rural spre infloritoarele oraşe de coastă, intr-un proces ce constituie, fără nici o indoială, cea mai mare migraţiune umană din toate timpurile."

Privită din perspectiva strategică şi politică, există păreri, care nu sunt puţine, conform cărora, China poate deveni o mai mare ameninţare la adresa păcii mondiale decat a fost Rusia in timpul Războiului Rece, argumentand că este putere nucleară, are cea mai numeroasă armată permanentă, iar bugetul său de apărare sporeşte anual cu cel puţin cu 10%.

Cartea este structurată in 11 capitole, in primul capitol: "Economia in plin avant a Chinei" este şi predicţia că pană in anul 2041 China va fi mai puternică decat SUA, iar secretul acestei dezvoltări constă in vasta sa forţă de muncă şi masivele investiţii făcute de guvernul chinez şi investitorii străini. In celelalte zece capitole găsim informaţii despre politica Chinei, făcută de Partidul Comunist Chinez, care numără peste 70 de milioane de membri şi care işi propune să creeze "o societate armonioasă, o societate a bunăstării", in cadrul unei economii in care piaţa să aibă cuvantul precumpănitor, migraţia de la sat la oraş, poluarea, goana după resurse, relaţiile cu Taiwanul, poziţia, locul şi rolul Hong Kongului in China, relaţiile cu vecinii, in special cu Japonia, pregătirea Beijingului pentru găzduirea Olimpiadei, dezvoltarea rapidă a mijloacelor media şi educaţia in şcolile chinezeşti pentru a fi unul din cei 4 milioane de studenţi ai Chinei. Ultima parte a cărţii este dedicată "Cadrului Istoric" care se intinde pe mai bine de 2 milioane de ani.

China a fost şi este o ţară extrem de complexă şi a face previziuni despre viitorul său ar ceva nu numai greşit dar şi hazardat, dar nu există nici o indoială că această ţară a simţit că a sosit vremea ei şi va face tot ceea ce este necesar să-şi ocupe locul ce crede că-l merită pe scena lumii.
 

înapoi Publicat în 2008-08-06 Imprimare sus