SERVICIILE DE INFORMAŢII ŞI DREPTURILE OMULUI IN ERA TERORISMULUI GLOBAL

SERVICIILE DE INFORMAŢII ŞI DREPTURILE OMULUI IN ERA TERORISMULUI GLOBAL

Autor : Steve TSANG.

Editura: Univers Enciclopedic,2008


Cartea a fost scrisă la cinci ani după 11 septembrie 2001 cand, autorul, consideră că a inceput o nouă eră, cea a terorismului global, iar răspunsul este cunoscut ca "războiul global impotriva terorii". Au fost declanşate două războaie ca instrumente de anihilare a terorismului, cel din Afganistan, marcand o scădere semnificativă a capacităţii Al Qaeda de a organiza şi coordona acţiuni teroriste la nivel global şi războiul din Irak, care s-a dovedit ineficient din acest punct de vedere.

Autorul consideră că "singura modalitate prin care lumea occidentală democratică poate face faţă cu succes acestei noi provocări este să demonstreze că modul de viaţă modern şi democratic nu plasează Occidentul sau democraţiile in conflict cu lumea musulmană sau, de fapt, cu nici o altă religie".

Cunoştinţele şi informaţiile dar mai ales serviciile de informaţii, modul lor de funcţionare, trebuie adaptat pentru a putea indeplini cat mai eficient noile cerinţe, fără a aduce atingere supremaţiei legii şi drepturilor omului.

Pornind de la aceasta premisă, autorul a reuşit să reunească o echipă de specialişti, cu experienţă in domeniul informaţiilor, folosind Programul Pluscarden pentru Studiul Terorismului Global şi al Serviciilor de Informaţii derulat la Colegiul St Antony, Universitatea Oxford.

Conferinţa, desfăşurată in decembrie 2005, la Colegiul St Antony, sprijinită de NATO, a fost declarată in mod oficial Seminar NATO de Cercetare Avansată, carte, fiind in mare parte, rodul dezbaterilor intelectuale din cadrul acestu-i seminar.

Unul dintre participanţii la acest seminar a fost Ambasadorul George Maior (actualul Director al Serviciului Roman de Informaţii) care scrie in preambulul cărţii un interesant articol intitulat "Serviciile de informaţii şi drepturile omului in era terorismului global", şi care apreciază că " Volumul tratează transformarea serviciilor de informaţii la acest inceput de secol. Intr-o succesiune logică, este abordată mai intai problema redefinirii misiunilor serviciilor secrete, care este condiţionată de o evaluare corectă a ameninţărilor cărora trebuie să le facă faţă. Cel mai rău lucru cu putinţă pentru un serviciu de informaţii este acela de a lucra cu false ameninţări sau a le inventa pur şi simplu  dacă ameninţările sunt transnaţionale, este evident că şi răspunsul la acestea trebuie să depăşească graniţele naţionale".

Lucrarea este structurată in trei părţi astfel:

- Partea I - Identificarea şi corectarea deficienţelor ;

- Partea a II - a - Contextul politic mai larg ;

- Partea a III - a - Către noi sisteme de informaţii ;

Brian Stewart, fost Secretar al Comitetului intrunit de Informaţii din Marea Britanie apreciază "Această carte este o lectură fundamentală pentru decidenţi şi strategi politici, pentru profesionişti din serviciile de informaţii şi pentru cei din mediul academic".
 

înapoi Publicat în 2008-07-18 Imprimare sus