SPALAREA CREIERULUI

SPĂLAREA CREIERULUI

Ştiinţa manipulării

Editura : Paralela 45,

Autor : Kathleen Taylor.

In această carte, Kathleen Taylor reuneşte neuroştiinţa şi psihologia socială şi folosind numeroase exemple şi studii de caz, examinează consecinţele generate de efectuarea experimentelor asupra subiecţilor umani, concomitent cu implicaţiile generate de astfel de cercetări.

Cartea este impărţită in trei părţi astfel :

Partea I: (capitolele 1- 6), "Tortură şi seducţie", se referă la istoria şi psihologia socială a spălării creierului şi investighează mai multe domenii cum sunt: religia, politica, educaţia, sănătatea mintală, armata, sistemul juridic criminalist, media şi reclamele, tortura şi violenţa domestică. Indiferent că se referă la indivizi, grupuri mici sau societăţi intregi, "spălarea creierului" se realizează prin utilizarea forţei, inducerea in eroare sau prin imbinarea ambelor metode. Credem că puterea minţii noastre este dată de raţiune, că ne lăsăm sau nu influenţaţi de alţi oameni, dar pentru a inţelege cum se realizează spălarea creierului, scrie autoarea.

Partea a II-a: "Trădătorul din mintea ta" (capitolele 7-11) in care se ocupă de neuroştiinţă. Kathleen Taylor ne atenţionează că aceasta este partea cea mai dificilă a cărţii şi enumeră şi temele pe care le cuprinde: schimbarea creierului, convingerile, emoţiile, felul in care creierul generează faptele, autocontrolul şi liberul arbitru. Concluzia autoare este că " fiinţele umane sunt mai degrabă născut şi apoi formate; desigur, automodelate, dar croite intr-o mare măsură şi de circumstanţele sociale - in special prin ideile pe care le preluăm din societatea in care trăim şi emoţia cu care le preluăm. Subestimăm măsura in care chiar şi forme uşoare de influenţă pot schimba felul in care gandim şi acţionăm."

Partea a III-a: "Libertate şi control" se constituie ca investigaţie a acestor concepte (libertate şi control) in procesul de spălare a creierului. In Capitolul 12 se ocupă de spălarea creierului la nivel individ şi işi pune cinci intrebări: ce ii face pe unii oameni mai vulnerabili, iar alţii par să reziste mai bine şi mai mult? A doua intrebare este legată de metodele de spălare a creierului, ce ne invaţă neuroştiinţa şi psihologia referitor la tehnicile cele mai eficiente de atingere a scopului propus, ce indivizi sunt cei mai maleabili? La a treia intrebare, care se referă la posibilitatea controlului minţii in masă (societate), răspunde in capitolul 13 care este intitulat "Fabricile de minţi", iar dacă in capitolele anterioare s-a referit la spălarea creierului prin forţă, aici găsim referiri la forme mai insidioase de manipulare, de spălare a creierului prin inşelăciune şi minciună, folosite de state pentru a răspandi idei cu ajutorul cărora să-şi poată controla proprii cetăţeni. In capitolul 14 sunt tratate tehnicile noi de spălare a creierului şi se caută răspunsul la intrebarea dacă prăpastia dintre vis şi realitate poate fi depăşită? In capitolul 15 se caută răspunsul la ultima intrebare: cum se poate rezista la spălarea creierului şi cum pot fi reduse la minimum primejdiile?

Cartea explorează istoria manipulării gandurilor dar este şi un studiu aprofundat al acestu-i fenomen misterios şi inspăimantător - spălarea creierului.
 

înapoi Publicat în 2008-07-14 Imprimare sus