LUMEA in 2020. O schiţă a viitorului global prezentată de Consiliul Naţional de Informaţii al SUA.

LUMEA in 2020

O schiţă a viitorului global prezentată de Consiliul Naţional de Informaţii al SUA.

Titlul original: Mapping the Global Future.

Editura: Cartier, 2008 Bucureşti.Documentul intitulat Mapping The Global Future : Report Of The National Intelligence Council's Project , a apărut pe sit-ul Consiliului National de Informatii (NIC) american incă din decembrie 2004.

Raportul nu este o premieră, el fusese precedat de două studii asemănătoare, unul publicat in anul 1997, Tendinţe mondiale 2010 şi un altul, in anul 2000, Tendinţe mondiale 2015.

O schiţă a viitorului global , este o continuare a Raportului din 2004, nu reprezintă un punct de vedere strict instituţional, dar este produsul unui vast demers reflexiv independent, realizat prin colocvii, conferinţe regionale, simpozioane, ateliere, mese rotunde, organizate in ţări de pe cinci continente şi la care au participat zeci de specialişti din diferite domenii, viitorologi, politologi, universitari din domeniul studiilor internaţionale, istorici, manageri, precum şi numeroase organisme private şi guvernamentale consacrate studiilor prospective.

Procesul de analiză şi reflexie a durat un an, fiind contribuţia a peste o mie de persoane şi este apreciat ca o lucrare in desfăşurare, o cale de catalizare şi de dialog continuu legat de viitor, intr-o perioadă de mare aflux in lumea afacerilor.

Viteza şi mărimea schimbărilor, care au loc intr-o lume tot mai globalizată, vor constitui trăsături definitorii şi pană in anul 2020. La acestea se vor mai alătura şi alte caracteristici cum ar fi: noi jucători globali, creşterea impresionantă a economiei mondiale, care se preconizează să fie cu peste 80% mai mare in anul 2020 decat in anul 2000, noi provocări pentru guverne. Se apreciază ca statul - naţiune va rămane unitatea dominantă a ordinii globale, dar globalizarea economică alături de dispersarea tehnologiilor, in special in domeniul informaţiei vor produce suficiente tensiuni intre guverne. Starea de insecuritate se va extinde, dar un conflict care să degenereze intr-un război total este puţin probabil in următorii 15 ani, cu toate că ţările fără arme nucleare doresc şi vor dori mai mult să le obţină, terorismul internaţional nu va dispare, unele grupări teroriste existente vor fi inlocuite cu alte grupări extremiste islamice şi există pericolul ca acestea să fuzioneze cu mişcări separatiste locale, iar atacurile teroriste se vor purta, in principal cu arme convenţionale, dar va spori interesul acestora pentru obţinerea de arme chimice biologice şi nucleare, sporind riscul unui atac terorist cu implicarea Armelor de Distrugere in Masă (ADM).

Lucrarea dezvoltă patru scenarii, care nu sunt considerate predicţii reale, ci descriu lumi posibile in funcţie de modalitatea in care tendinţele interacţionează şi dispar: "Lumea Davos"; "Pax Americana"; "Un nou Califat"; "Ciclul fricii".

Raportul mai cuprinde: grafice, tabele, subiecte speciale, iar in postfaţă, dr. Dan Dungaciu se referă la " Lumea in 2020: UE, SUA, Rusia şi noi".

Vă recomandăm şi varianta in limba engleză care poate fi găsită pe internet la adresa: www.cia.gov
 

înapoi Publicat în 2008-05-23 Imprimare sus