P { margin-bottom: 0.08in; } La începutul lunii februarie 2017, regele Abdu [...]" />

Punct de vedere la Pulsul Geostrategic 231 - Relațiile SUA - Iordania, constantă a evoluțiilor din Orientul Mijlociu

Relațiile SUA - Iordania, constantă a evoluțiilor din Orientul Mijlociu
Corneliu PIVARIU

P { margin-bottom: 0.08in; }

La începutul lunii februarie 2017, regele Abdullah al Iordaniei a efectuat o vizită la Washington și a avut o scurtă întâlnire cu președintele Donald Trump. Este primul lider al unei țări din Orientul Mijlociu care s-a întâlnit cu noul președinte al SUA. Urmare a acestei întâlniri Casa Albă a emis o declarație de presă în care se subliniază “angajamentul SUA pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea Iordaniei”, apreciind și “subliniind contribuția importantă a Iordaniei în lupta împotriva  IS (așa zisul Stat Islamic) și s-a discutat posibilitatea creării unor zone de siguranță în Siria”.

Un comunicat al curții regale iordaniene menționează că cele două părți au discutat criza din Siria, revigorarea negocierilor de pace Israeliano-Palestiniene și posibilitățile de dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări în contextul luptei împotriva terorismului.

Prin cea mai autorizată voce a sa, regele Abdullah, Iordania se remarcă în rândul țărilor arabe printr-o politică inteligentă, coerentă și realistă în abordarea situațiilor dificile din Orientul Mijlociu și cu deosebire a crizei siriene. Politica dusă pe plan intern de regele Abdullah și guvernul său a asigurat stabilitatea și ordinea în condițiile când aproape toate celelalte țări din Orientul Mijlociu se confruntă cu situații din cele mai dificile, până la cea a războiului civil din Siria, vecin important al Iordaniei. Ammanul a reușit, în cei aproape șase ani de la declanșarea luptelor din Siria, să-și asigure stabilitatea și liniștea la frontiera de nord cu această țară, și să supravegheze cu atenție situația într-o zonă importantă din sudul Siriei. Regatul Hașemit se remarcă și prin pragmatismul cu care a tratat intervenția militară rusă în sprijinul regimului Bashar al-Assad, subliniind necesitatea recunoașterii acestei realități și păstrarea unor contacte cu toate părțile implicate în conflict, pentru găsirea unei soluții.

SUA este un partener economic și militar important pentru Iordania, de aceea vizita suveranului hașemit la Washington a avut o importanță particulară. Numai în 2016 asistența militară și economică acordată de administrația Obama Iordaniei a totalizat 1,6 miliarde dolari. În același timp Iordania este unul dintre cei mai importanți și siguri aliați ai Washingtonului în Orientul Mijlociu. Tocmai de aceea, la recenta întâlnire, s-a convenit ca regele Abdullah să efectueze “în curând” o vizită oficială în SUA.

Închiderea frontierei Iordaniei cu Irakul, reducerea ajutoarelor primite de Amman din partea unor țări din Golf, precum și cei peste 1,2 milioane de sirieni în regat (din care numai circa 650.000 sunt înregistrați oficial ca refugiați) au contribuit la creșterea complexității situației economico-financiare cu care se confruntă Iordania.

Menționăm că la 29 martie 2017 Ammanul va găzdui o reuniune la cel mai înalt nivel a Ligii Arabe, ocazie cu care regele își va exprima preocuparea fată de principalele probleme ale regiunii: Siria, procesul de pace israeliano-palestinian, instabilitatea din Irak, terorismul, situația din Yemen, alte probleme.

Subliniem că suveranul hașemit a vizitat SUA înaintea premierului israelian Benjamin Netanyahu (acesta a început la 15 februarie vizita sa în SUA), iar într-un comunicat al curții regale a fost menționat și faptul că “regele a avertizat că mutarea ambasadei SUA la Ierusalim va avea consecinte regionale care vor diminua oportunitățile pentru pace și ajungerea la soluția celor două state. De asemenea, va reduce șansele pentru succesul în războiul împotriva terorismului”.

În același context menționăm că, la 25 ianuarie, regele Abdullah s-a întâlnit la Moscova cu președintele Vladimir Putin, la invitația acestuia. Conform liniei politice adoptate de regat, cu această ocazie regele Abdullah a subliniat că sprijină inițiativa negocierilor de la Astana (prima rundă a avut loc cu câteva zile înaintea deplasării suveranului la Moscova), a două rundă a fost amânată (din motive tehnice - conform declarației gazdelor kazahe) de la 15 la 16 februarie.

Prin intermediul Rusiei, Iordania a stabilit recent contacte cu Iranul (adversarul ideologic al monarhiilor din Golf), țară ale cărei forțe operează la frontierele sale în Sirie și Irak, după ce, regele Abdullah avertiza, în 2005, asupra pericolului  constituirii unei “Semiluni șiite” prin care influența Teheranului ajungea la Marea Mediterană.

În contextul geopolitic actual Iordania pare a fi poziționată ca fiind cel mai posibil bun mediator între SUA și Rusia în condițiile unei posibile acțiuni politico-militare împotriva terorismului în Orientul Mijlociu. Remintim că la Amman funcționează Centrul Comun de Operațiuni Militare, la care participă SUA, Arabia Saudită și Ordania, iar în octombrie 2015 a fost deschis la Amman un centru comuni ruso-iordanian, mai ales pentru schimbul de informații și coordonarea acțiunilor în sudul Siriei.

Vezi materialul complet
înapoi Publicat în 2017-02-20 Imprimare Download sus